FOTO: Završen 3. CIK Filmski festival – Nagrada žirija filmu Kino Royal @ Matulji

Uz rad engleske redateljice Darren Teale, žiri je nagradio filmove „Ne mrzim te, smrti“ redateljice Olge Lucovnicove i „Ovdje nitko ne umire“ redatelja Simona Panaya, dok su posebna priznanja zaslužili domaći dokumentarci – „Od zrna do slike“ redatelja Branka Ištvančića i „Neželjena baština“ Irene Škorić.

Matulji – Film „Kino Royal“, potresan i intiman film engleske redateljice Darren Teale pobjednik je 3. izdanja CIK Filmskog festivala u Matuljima, završenog u subotu navečer u Amfiteatru.

– Film „Kino Royal“ poetičan je dokumentarac engleske redateljice Darren Teale koji, bilježeći sudbinu jednog bračnog para, otkriva posljedice koje je režimCrvenih Kmeraimao za ljude ali i njihovu kulturu i umjetnost. „Kino Royal“ nije ljubavni film, ali sigurno je film o ljubavi –ljubavi između dvoje ljudi, ljubavi prema filmu, ali i životu i umjetnosti uopće. I kao takav, dirljiv i intiman, no istovremeno subverzivan i vizalno snažan, zaslužio je prvu nagradu žirija na ovogodišnjem CIK filmskom festivalu, stoji u obrazloženju žirija koji su činili Siniša Majkus, Vana Gović i Nikolina Hrga.

Tijekom tri dana prikazano je 10 dokumentarnih filmova u konkurenciji, a drugu nagradu žiri je dodijelio filmu „Ne mrzim te, smrti“ redateljice Olge Lucovnicove koji je bio posljednji prikazan.

– Dokumentarni film Ne mrzim te, Smrti, rumunjske autorice Olge Lucovnicove govori o proslavi blagdana “Spomen Uskrsa” kada se živi prisjećaju mrtvih, ne samo kroz tugu i žalovanje, već kroz radost i druženje. Nizanjem kratkih kadrova kao zasebnih vizualnihinformacija, autorica primjenjuje impresionistički pristup gradnje naracije posredstvom doživljaja. Stihovi moldavskog pjesnika Grigore Vieru u funkciji su značenjskog obrata te pomiču gledatelja sa površine vizualnih dojmova u ontološke dubine promišljanja smrti i smislenosti egzistencije. Ne mrzim te, Smrti iznimno je zaokruženo filmsko ostvarenje, jedno od onih dokumentarnih uradaka koji otkrivaju umjetnički potencijal čitavog žanra te podsjećaju na važnost kreiranja značenja za svaku vizualno, istkanuli su članovi žirija.

Treće mjesto osvojio je film „Ovdje nitko ne umire“ redatelja Simona Panaya, dok su posebna priznanja zaslužili domaći dokumentarci – „Od zrna do slike“ redatelja Branka Ištvančića i „Neželjena baština“ Irene Škorić.

– Film Ovdje nitko ne umire, francuskog autora Simon Panaya, pripovijeda o radnicima u rudniku zlata Perma, smještenom u afričkoj državi Benin. Kroz zabilježena iskustva većeg broja protagonista film posreduje sve nade, iščekivanja, iluzije, razočaranja i boli utkane u jedno mjesto. Ukazuje do koje mjere jedan krajolik, jedan topos, može postati prostor projekcije mnoštva različitih shvaćanja i doživljaja istine. Film svjedoči o važnoj ulozi koju dokumentarna forma ima u otvaranju i propitivanju bitnih socijalnih tema, stoji u odluci žirija.

Posljednje festivalske večeri prikazan je i film nastao nakon trodnevne filmske radionice Udruge Foliot, a sve to pogledajte u velikoj fotogaleriji na ovom linku koju ćemo dopunjavati novim fotkama.

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!