FOTO: Završen turnir ITF F3 Istarska rivijera Opatija 2018.

Pobjednik Blancaneaux i finalist Nino Serdarušić

Turnir je osvojio mladi francuski igrač Blancaneauxa, osvajač titule juniorskog pobjednika Roland Garossa pred dvije godine. U igri parova najbolji je bio argentinsko/brazilski par Lipovšek Puches Tomas i Sant’Anna Bruno. Veliku fotogaleriju s turnira pogledajte na ovom linku

Opatija – Istarska rivijera najstariji je međunarodni teniski turnir u Hrvatskoj, a ove godine održano je 46. izdanje. Turnir je to koji je iznjedrio puno svjetskih igrača, pobjednika Grand Slam turnira i to: Dominic Thiem, Boris Becker (3 Wimbledona, 2 Australian Open, 1 USA Open), Thomas Muster (French Open), Goran Ivanišević (Wimbledon), Richard Krajicek (Wimbledon), Petr Korda (Australia Open), Cédric Pioline (Finalist USA Open i Wimbledona), Ivan Ljubičić, Goran Prpić, Magnus Gustafsson, Dominik Hrbatý, Slobodan Živojinović (USA Open u paru), Branimir Horvat.

Finalisti par Čelebić/Nagy i pobjednici Sant’Anna/Lipovšek Puches

Turnir se održava na otvorenom, na zemljanoj podlozi. Od ove godine ITF je povećao nagradni fond sa 10.000 na 15.000 USD po turniru. Serija turnira uvijek se održavala u 4 grada, a 2018. g. održana su samo tri. Na žalost Umag je otkazao domaćinstvo turniru. Domaćini su bili Maistra (Rovinj), Valamar Riviera (Poreč), TK Opatija (Opatija) od 3. do 25. ožujka 2018. godine. Teniski Klub Opatija je ove godine bio po 12. put domaćin turnira. Susreti su se održavali u Opatiji i na terenima Teniskog Kluba Kvarner iz Rijeke.

Igrači su na opatijskom turniru nastupali u pojedinačnoj i u konkurenciji parova. Do glavnog turnira pojedinačne konkurencije (32 igrača), održane su kvalifikacije (ždrijeb 128 igrača). Uglavnom turniru parova za titulu najboljeg borilo se 16 parova.

U 4 kvalifikacijska kola u borbi za 8 mjesta u glavnome turniru nastupila su 104 igrača iz 26 zemalja svijeta i to iz: Slovenije, Austrije, Rusije, Hrvatske, Italije, Njemačke, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Češke, Mađarske, Srbije, Poljske, Slovačke, Finske, Belgije, Norveške, Japana, USA, Kine, Francuske, Argentine, Brazila, Španjolske, Crne Gore, Bugarske i Rumunjske.

KIDS’ DAY Istarske rivijere

I naš Klub imao je svoja tri takmičara, koja su na žalost takmičenje završili u 1. kolu kvalifikacija. Nastupili su: Mateo Bubalo, Andro Kranjčević i Anton Šarunić. U glavnome turniru nastupilo je i devet hrvatskih igrača: Deni Žmak iz Pule, Nino Serdarušić, Frane Ninčević, braća Ivan i Matej Šabanov, Davis cup igrač Mate Delić, Zvonimir Orešković, Antun Vidak i Karlo Kranić.
Kuriozitet opatijskog turnira bio je susret 1. kola u kojemu su se sastali pobjednici ovogodišnje Istarske rivijere Poreč Nino Serdarušić i Rovinja Mate Valkusz (Mađarska). Nakon izgubljenog prvog seta 2:6; Valkusz je kod rezultata 0:2 predao susret zbog ozljede.

U četvrtfinalu plasirali su se: Serdarušić, Žmak i Delić. Nekad 105 igrač na ITF ljestvici i na turniru 1. nosioc Italian Matteo Viola u 3. seta zaustavio je Žmaka. Divovska borba, pobjeda iskustva i bolje fizičke spreme Italiana. Mate Delić zaustavljen je od Mađara Nagy Petera isto tako u 3 seta.

Fair play

Po procjeni Master Coach Nikole Pilića ovogodišnji turnir okarakterizirali su, uz jako hladno i burno vrijeme, vrlo kvalitetni susreti. Naročito se to odnosi na polufinalne i finalni susret.
Viola i Serdarušić bili su jedan polufinalni par, a drugi Mađar Peter Nagy i Francuz Geoffrey Blancaneaux. Serdarušić je pobijedio Violu rezultatom 2:0 (6:1, 7:5), a istim rezultatom Blancaneaux Nagya (6:1, 6:1). Potonji rezultat ne odražava stvarno stanje na terenu, borba za ulazak u finale trajala je preko dva sata. U drugom susretu polufinala, nakon velike borbe, Viola je morao priznati Serdarušiću da je u ovome susretu bolji.

Finalni susret nije najbolje počeo za Serdarušića. Francuz je otvorio sa 3:0 i do kraja seta nije ispuštao prednost. Rezultat 6:2. U drugome je setu Serdarušić počeo puno bolje servirati i više napadati. Set završava 6:3 za Nina. U 3. setu rezultat je bio izjednačen do 2:2, od kada nastupa dominacija Blancaneauxa. Krajnji rezultat je 6:2. Pobjeda i osvajanje turnira za mladog francuskog igrača, osvajača titule juniorskog pobjednika Roland Garossa pred dvije godine.

Medijsko praćenje

U igri parova nastupilo je 16 parova. U finalnom susretu sastali su se argentinsko/brazilski par Lipovšek Puches Tomas i Sant’Anna Bruno protiv crnogorsko/mađarske kombinacije Čelebić Ljubomir i Nagy Peter. Južnoamerička kombinacija pokazala se ovaj put bolja, pobjeda 2:0 (6:4,6:1).

Kao dodatni sadržaj istaknuli bi KIDS’ DAY Istarske rivijere. Preko 30 djece iz opatijskog vrtića upoznali su tenis iz prve ruke, od najboljih igrača s ovogodišnjeg turnira. U sat vremena u opatijskoj teniskoj dvorani djeca su učila prve teniske korake.

Početkom turnira održana je konferencija za novinare, na kojoj su bili prisutni Gradonačelnik i Predsjednik organizacionog odbora Ivo Dujmić, Predsjednik Sportskog Saveza Grada Opatije Fernando Kirigin, proslavljeni teniski as i član Organizacionog odbora Nikola Pilić, Direktor turnira Istarska rivijera Branimir Horvat te Predsjednik domaćina Teniskog kluba Opatija Gordan Širola. Cijeli turnir vrlo dobro je popraćen od strane državne televizije HTV, svih lokalnih TV i radio postaja, Sportske televizije, Novog Lista i ostalog tiska, te najčitanijih web portala.

I na kraju, mi kao domaćini, možemo biti zadovoljni organizacijom turnira. Turnir je protekao, uz prkos kiši i jako hladnom vremenu, bez problema. Dobivene su pohvale od službenih osoba i samih igrača.

Veliku fotogaleriju s turnira pogledajte na ovom linku

Miloš Vrenc / Podučkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net