FOTO: Završen X-Day uz proglašenje najboljih @ Opatija

Posebno atraktivni bili su wingsuit skokovi. ”Nebeski letači” u posebno dizajniranim wingsuit odijelima, Dražen Pezer, Robert Krajcar i Kristijan Kovačić s dimnim signalima na nogama, litice, zgrade, mostove i ostale odskočne točke base jump skokova zamijenili su wingsuit skokovima iz aviona.

Opatija – Drugo izdanje Festivala ekstremnih sportova privredno je svome kraju, a jedino što nam je preostalo, je objava rezultata natjecanja koja su održana tijekom posljednja dva dana.

U organizaciji AK Cumulus iz Opatije, održan je prvi po redu Cumulus Cup-u, natjecanje u službenim padobranskim doskocima koji su se bodovali za kup Hrvatske. Ekipno, prvo mjesto ima Aeroklub Cumulus Iz Opatije. Slijede ga Padobranski klub Croatia, Aeroklub Osijek i Mix team. Pojedinačno, prvo mjesto je zauzeo Damir Sladetić iz kluba Croatia, drugi je Nebojša Ilić također iz kluba Croatia a treće mjesto ima Igor Kecerin iz Cumulusa. Sudionici ovog natjecanja su i članovi i kandidati Hrvatske padobranske reprezentacije koji su ovo natjecanje iskoristili i kao svojevrsnu pripremu za svjetsko prvenstvo koje će se održati ovog prosinca u Dubaiu.

Održana je službena Jet ski utrka prvenstva Hrvatske u kategorijama Rallyjat – Runabout stock u kojoj je pobjedu uzeo Predrag Mihailović iz Rijeke. Ivan Đinđa iz Osijeka slavio je u kategoriji Runabout Lite <220 HP. Prvo mjesto u CLOSED COURSE SKI STOCK za juniore od 12 – 15 osvojio je Tino Hundić iz Zagreba. Biciklistički klub Čudo organizirao je Čudesni BMX jam u kategorijama BMX i MTB. Najbolji rezultat u kategoriji BMX ostvario je Marin Ranteš (Varaždin), na drugo mjesto plasirao se Aleksandar Manojlović – Aco (Karlovac), dok je treće mjesto osvojio Igor Vukadinović – Poki (Osijek). U kategoriji MTB prvo mjesto osvojio je Goran Jurica , drugo mjesto Leo Gamboc, a treće Ivan Kukuljan, uz jednu napomenu sva trojica dolaze iz Umaga.

Najbolji mladi vozač je Fran Zeman iz Bjelovara. Najbolji trik ima Igor Vukadinović- Poki, s trikom backflip tailwhip preko jumpboxa; Tutti frutti big air na kvoteru: Marin Rantes (Varaždin).

Na 2. otvorenom prvenstvu X-day u podvodnom ribolovu, koje je održano u okviru manifestacije X-day , dani ekstremnih sportova, nastupilo je šest kompletnih ekipa i dva natjecatelja, interesantno je bilo da je u ekipi domaćina ŠRK Jadran-a iz Opatije bila i jedna žena.

– Lovilo se od 9 ujutro do 14 sati, zona lova protezala se od Kantride do Plomina. Ulov je bio skromniji no prethodne godine. Ulovljeno je 9 važećih primjeraka ribe, ukupne težine 5425 grama. Sa nagradnim bodovima ukupan ulov iznosio je 9025 bodova. Ulovljene su validne ribe: cipli, brancini, šargi, dok je među nevažećim primjercima bio i jedan ugor. Domaćin natjecanja je bio Športsko ribolovni klub Jadran iz Opatije. Prvo mjesto osvojila je ekipa Š.R.K. Kantrida (u sastavu Ivan Petropoli i Domagoj Grabovac koji su ulovili 6435 bodova), drugo mjesto osvojila je ekipa domaćina, Š.R.K. Jadran 3 iz Opatije (u sastavu Gregor Stermečki i Veljko Csizmadia koji su ulovili 1607 bodova), dok je treće mjesto osvojila ekipa Jadran 4 u sastavu (Robert Lunaček i Klaudio Milinovich koji su ulovili 983 bodova), dodajmo za kraj da je Domagoj Grabovac imao je i najteži primjerak ribe, brancina od 786 grama, kazao je Garić.

Posebno atraktivni bili su wingsuit skokovi. ”Nebeski letači” u posebno dizajniranim wingsuit odijelima, Dražen Pezer, Robert Krajcar i Kristijan Kovačić s dimnim signalima na nogama, litice, zgrade, mostove i ostale odskočne točke base jump skokova zamijenili su wingsuit skokovima iz aviona. Uz bučan pljesak publike, s padobranima koje su otvorili neposredno prije doskočišta, sretno su aterirali na opatijsku plažu Slatina.

– Uz veliki broj posjetitelja, ljubitelja ekstremnih sportova, slučajnih ili namjernih prolaznika, Opatija je proteklog vikenda jednostavno živnula, a nemali broj gledatelja-kupača adrenalinske je vratolomije promatrao i iz plićaka. Predstavilo se pet ekstremnih sportova: padobranstvo, jet ski, extreme BMX i MTB, wingsuit i podvodni ribolov, kazao nam je Davor Garić uime organizatora.

Zadovoljni odazivom sportaša ali i publike organizatori X-day festivala već sada razmišljaju o poboljšanjima i novim idejama za X-day 2013.. Stoga, vidimo se dogodine. X-day ima i humanitarni karakter. Zagrebačka banka, kao generalni pokrovitelj X-day festivala pridonijela je skupljanju financijskih sredstava koja će se donirati Društvu Naša djeca iz Opatije, dodao je Garić.

[nggallery id=199]

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!