FOTO: Završena 2. Mala planinarska škola Planinarskog društva ”Opatija“

Suradnici na Školi i polaznici s dodijeljenim diplomama (foto Melita Tuhtan)

Školu je uspješno završilo 23 djece u dobi između 8 i 13 godina. Glavni je cilj bio na djeci prilagođenom programu upoznati ih s osnovama planinarstva, te ih potaknuti na boravak u prirodi i razviti njihov osjećaj odgovornosti za njezino očuvanje. Nekoliko fotografija koje su snimljene tijekom trajanja škole pogledajte na ovom linku

Na Brajkovu vrhu nad Koritima (foto Silvia Sušanj)

Poklon – Prošle nedjelje Planinarsko društvo „Opatija“ dodijelilo je diplome Hrvatskoga planinarskog saveza polaznicima 2. Male planinarske škole PD „Opatija“ koja se održala uz financijsku potporu i pokroviteljstvo Grada Opatije, Istarskog planinarskog saveza i Javne ustanove „Park prirode Učka“. Organizatori su se zahvalili njihovim čelnicima na podršci u ovom projektu na svečanosti dodjele koja je organizirana u Planinarskom domu „Poklon“.

Školu je uspješno završilo 23 djece u dobi između 8 i 13 godina. Tijekom osam tjedana trajanja škole polaznici su stekli osnovna znanja o planinarskoj opremi, orijentaciji, kretanju i boravku u planini, planinarskoj etici i ponašanju, planiranju izleta, povijesti planinarstva i alpinizma, osnovama meteorologije i opasnostima u planini, te se upoznali s osnovama penjanja i speleologije. Glavni je cilj bio na djeci prilagođenom programu upoznati ih s osnovama planinarstva, te ih potaknuti na boravak u prirodi i razviti njihov osjećaj odgovornosti za njezino očuvanje.

Pripreme za penjanje u stijeni na penjalištu Medveja (foto Igor Eterović)

Škola je organizirana po programu Hrvatskog planinarskog saveza za male planinarske škole, a predavanja su se održavala u Planinarskom domu „Poklon“ kojim PD „Opatija“ upravlja i u opatijskoj Vili Antonio. Glavni dio aktivnosti održavao se na otvorenome na području Učke, a ostvareni su redom izleti: na vrh Veprinac, na vrh Pećnik, na Korita (domaćin PP UČka), na vrh Grnjač i slap Rečina, u Šparožnu jamu, penjanje na penjalištu u Medveji, na vrh Vojak, na vrhove Orlove stijene i Brložnik, na Crkveni vrh. Najveći dio predavanja odvijao se na terenu kao i brojne vježbe: orijentacije i čitanja karte, penjanja, prve pomoći, izrade čvorova, izrade nosila te izrade privremenog skloništa (bivka).

Na Vojaku – vrhu Učke (foto Silvia Sušanj)

Organizacijski odbor Škole činili su Igor Eterović (voditelj), Ivana Eterović, Zoran Popovski i Silvia Sušanj, a među suradnicima na realizaciji škole našli su se uz navedene 5 vodiča, 1 markacist voditelj, 1 gorski spašavatelj, 1 doktorica medicine, 1 vanjski stručni suradnik (PP Učka) , nekoliko domara Planinarskog doma „Poklon“, dva odrasla pomoćnika te 5 mlađih pomoćnika (asistenata) – inače istaknutih polaznika prošle Male planinarske škole.

Ovakav vid školovanja je PD „Opatija“ postavilo kao prioritet te je cilj nastaviti svake dvije godine organizirati Malu planinarsku školu i najprobranije pojedince dalje školovati te uključivati u rad Društva kao najbolje ulaganje u budućnost ne samo našeg Društva već i planinarstva općenito.

Nekoliko fotografija koje su snimljene tijekom trajanja škole pogledajte na ovom linku

Kod planinarskog doma Poklon – kretanje na zadnji izlet (foto Zoran Popovski)

Igor Eterović / PosUčkun.net
Foto: Igor Eterović, Silvia Sušanj, Zoran Popovski, Melita Tuhtan

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net