FOTO: Završio 9. Liburnicon – u četiri dana predstavljeno gotovo stotinu programa @ Opatija

liburnicon_2014_hotel_4_opatijska_cvijeta

Najveći dio programskih točaka bio je vezan uz različita predavanja i radionice iz domene znanstvenih, fantastičnih i znanstveno-fantastičnih tema, a uz strane goste kao što su poznati i dugovječni strip-crtač Ian Gibson ili australska autorica, urednica i književna kritičarka Gillian Pollack, dio termina bio je rezerviran i za poznata liburnikonovska imena poput Korada Korlevića, Ivana Šimatovića ili Krešimira Mišaka. Veliku fotogaleriju iz hotela 4 opatijska cvijeta pogledajte na ovom linku

liburnicon_2014_hotel_4_opatijska_cvijeta_1

Opatija – Liburnicon je ove godine proširio svoj ‘‘doseg’‘, pa se uz Opatiju u protekla četiri dana dio programa odvijao i u Lovranu. Tako su ‘‘u igri’‘ bile tri lokacije – lovranski hostel Link koji je događanja ugostio prva dva dana poznatog SF i fantasy festivala te kongresni centar hotela ‘‘4 opatijska cvijeta’‘ i susjedna plaža Tomaševac na kojoj su se odvijali mnogi programi tijekom protekla dva dana.

Jedan dan i jedna lokacija više od uobičajenih, omogućili su devetom izdanju Liburnicona i veći broj programskog sadržaja, pa se održalo gotovo stotinu različitih programa koji su naišli na solidan odaziv publike.

liburnicon_2014_hotel_4_opatijska_cvijeta_2

Najveći dio programskih točaka bio je vezan uz različita predavanja i radionice iz domene znanstvenih, fantastičnih i znanstveno-fantastičnih tema, a uz strane goste kao što su poznati i dugovječni strip-crtač Ian Gibson ili australska autorica, urednica i književna kritičarka Gillian Pollack, dio termina bio je rezerviran i za poznata liburnikonovska imena poput Korada Korlevića, Ivana Šimatovića ili Krešimira Mišaka koji se u svom razgovoru s gostima doc. dr. sc. Davorom Horvatićem i mag. Davorom Jadrijevićem dotakao ‘‘svevremenske’‘ teme – samog vremena.

liburnicon_2014_hotel_4_opatijska_cvijeta_3

Govornici su otkrili kako relativnost vremena, definirana Einsteinovim teoremima, utječe na našu svakidašnjicu na beskonačno mnogo načina o kojima prosječna osoba ne razmišlja – primjerice, Jadrijević je otkrio da bi bez preciznog mjerenja i usklađivanja vremena atomskim satovima došlo do kolapsa u sustavu elektrana i distribucije električne energije, dok je Horvatić naglasio kako bi bez uključivanja Einsteinove opće i specijalne teorije relativnosti beskoristan bio GPS, jer treba računati da se vrijeme mijenja s utjecajem gravitacije, ali i brzine satelita u odnosu na nas. A što se tiče popularno-znanstvenih tema poput putovanja kroz vrijeme, čini se da će one još dugo ostati tek dio mašte kreativnih SF autora.

liburnicon_2014_hotel_4_opatijska_cvijeta_2

– Kad govorimo o putovanju kroz vrijeme, treba znati da se fizičari bave tim izračunima i da se došlo do zaključka da bi energija potrebna za takvo što dovela do urušavanja svemira. Dakle svemir ne dopušta putovanje kroz vrijeme, objasnio je Horvatić.

No, iako je ove godine preselio u ozbiljan ambijent hotelskih dvorana, to ne znači da je Liburnicon izgubio onaj svoj poznati zabavni duh, koji je bio vidljiv u nizu događanja – od natjecanja za najbolji kostimirani lik, preko atraktivnih koncerata i nastupa zamamnih vila na plaži Tomaševac, do zabavnih igara i kvizeva koji su spajali opće znanje i visoku dozu ‘‘konovskog’‘ humora.

Veliku fotogaleriju iz hotela 4 opatijska cvijeta pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!