FOTO: Zbor Schola Cantorum iz Rijeke fantastičnim nastupom oduševio ispunjenu kuću Lovrnaskog guca @ Lovran

Pokazalo se da Lovranci imaju dobar osjećaj za kvalitetnu glazbu, jer dan nakon lovranskog nastupa, Schola Cantorum Rijeka na Međunarodnom natjecanju zborova u Puli Istria Cantat proglašena je pobjednikom u svojoj kategoriji klasične zborske duhovne glazbe, a zatim i apsolutnim pobjednikom cjelokupnog natjecanja. Fotogaleriju s koncerta pogledajte na ovom linku

Lovran – Komorni zbor mladih Schola Cantorum Rijeka ispunila je kuću Lovrnaskog guca zanimljivim koncertom održanim u petak navečer, a Lovranci su pokazali velik interes za nastup renomiranog riječkog vokalnog sastava. Tako je dio publike je u koncertu uživao stojećki obzirom na omjer iskazanog interesa za koncert i broja raspoloživih sjedećih mjesta. Šaroliku publiku na koncertu su sačinjavale i osobe treće životne dobi, mladi, ali i djeca.

Pokazalo se da Lovranci imaju dobar osjećaj za kvalitetnu glazbu, jer dan nakon lovranskog nastupa, Schola Cantorum Rijeka na Međunarodnom natjecanju zborova u Puli Istria Cantat proglašena je pobjednikom u svojoj kategoriji klasične zborske duhovne glazbe, a zatim i apsolutnim pobjednikom cjelokupnog Međunarodnog natjecanja zborova u Puli – Istria Cantat. Osvojili su Grand Prix u konkurenciji od 23 zbora iz Hrvatske i Slovenije.

Skladbe koje su izvodili su se mogle čuti i na lovranskom koncertu – M.B. Rašan: „Oče naš“, V. Jelić: „Audivi vocem“, tradicionalna duhovna „I`m Gonna Sing“, a apsolutnu pobjedu im je donijela suvremena osmeroglasna skladba Ive Antogninia „Lux Aeterna“.

Tijekom lovranskog koncerta, zbor je publici pružio nesvakidašnji repertoar duhovnih djela klasične glazbe poznatih hrvatskih i svjetskih skladatelja: I. pl. Zajc, V. Jelić, B. Starc, J. S. Bach, F. Mendelssohn, I. Antognini… Kao solisti su nastupali Ema Delač, alt i Lovro Matešin, bariton, te mlada opatijska sopranistica Marija Jović. Publika je mogla čuti i F. Mendelssohn – Bartholdyjev Hebe deine Augen auf, kojeg su personificirajući tri anđela izvele mlađahne Gordana Đekić, Laura Marincel i Ema Delač.

Za orguljama je bila studentica Muzičke akademije u Zagrebu Petra Kukavica, a zbor je vodila prof Ingrid Haller.

Publika je sve izvedbe nagradila velikim pljeskom, a neke skladbe su posebno dirnule publiku poput Vidakovićeve Kyrie iz Misse Caeciliane ili im pak podignule raspoloženje poput gospela „I’m Gonna Sing“. Publika je pljeskom i usklicima „bravo“ izmamila i bis – Starčev „Amen“ .

Koncert je održan u okviru novog objedinjenog programa kulturnih zbivanja u Lovranu pod nazivom KulTuLovran, koji se provodi zahvaljujući Odboru za kulturu Općine Lovran, TZ Lovran i Stubica d.o.o., a obzirom na veliki interes posjetitelja očito se ovaj koncert pokazao kao pun pogodak na kulturnoj karti Lovrana i okolice.

Fotogaleriju s koncerta pogledajte na ovom linku

T. T. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!