FOTO: Zdravi dan za brojne Matuljce – Posjetitelji testirali zdravlje, obavili preglede i kušali maneštru @ Matulji

Foto Luigi Opatija, Op?ina Matulji, Predavanje sjemenarstvo

U ova se ”zdrava” događanja dobro uklopila i kulinarska radionica za djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta u Udruzi Foliot – Centru za djecu i mlade Matulji, na kojoj su djeca upoznala zdrave namirnice i postupak pripreme jednostavnih, sirovih i zdravih božićnih kolačića. Dvije velike fotogalerije pogledajte u nastavku teksta…

Dan zdravlja 2016, Foto Luigi Opatija, Op?ina Matulji

Matulji – Brojni Matuljci jučer su u jutarnjim satima krenuli ”Zajedno do zdravlja” uz niz besplatnih pregleda, radionica i drugih programa koji su na trgu ispred općinske zgrade bili ponuđeni svim posjetiteljima.

Između ostalog, Matuljci svih dobi mogli su provjeriti svoje zdravlje mjerenjem indeksa tjelesne mase i omjer tjelesnih proporcija, ali i razine tlaka i šećera u krvi, te razinu očnog tlaka. Za sve je posjetitelje pripremljen i zdravi obrok – tradicionalna maneštra ”kompirfažol” u čijem su se kuhanju okušali timovi umirovljenika iz Matulja i Viškova, zatim članovi Kluba 60+ iz Opatije, tim iz Ilirske Bistrice, tim Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te tim riječkih olimpijaca. U suradnji s udrugom Žmergo organizirana je i ”ekološka tržnica” na kojoj su proizvođači s ekološkim certifikatom ponudili niz proizvoda – od čajeva i marmelada preko raznog voća i povrća do salsi i ajvara, a pridružili su im se i proizvođači iz Ilirske Bistrice ponudivši ”plodove povrtnjaka” i med, ali i matuljski proizvođači suhomesnatih proizvoda.

Dan zdravlja 2016, Foto Luigi Opatija, Op?ina Matulji

Tijekom programa, Udruga Žmergo održala je predavanja o kompostiranju za kućanstva te o prermakulturi, a dan ranije – u petak – u Hangaru je održana radionica o sjemenarstvu i razmjena sjemena. Na toj su radionici, koju je vodila Sunčana Pešak, svi građani koji su se htjeli početi baviti vrtlarenjem, no nisu znali kako, dobili sve potrebne informacije, brošuru ove autorice, ali i sjeme za zasnivanje svog povrtnjaka.

U ova se ”zdrava” događanja dobro uklopila i kulinarska radionica za djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta u Udruzi Foliot – Centru za djecu i mlade Matulji, na kojoj su djeca upoznala zdrave namirnice i postupak pripreme jednostavnih, sirovih i zdravih božićnih kolačića.

[FOTOGALERIJA] – Radionica i razmjena sjemena te podjela besplatnih brošura o sjemenarstvu

[FOTOGALERIJA] – Dan zdravlja Općine Matulji

Dan zdravlja 2016, Foto Luigi Opatija, Op?ina Matulji

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!