FOTO Znanstvenici, opušteno… Ivan Đikić i Ivica Puljak održali zanimljiva predavanja

U najboljoj maniri TED talkova koji se održavaju diljem svijeta, posjetitelji Centra Gervais imali su priliku prisustvovati predavanjima dvaju znanstvenika, koji su svaki sa svog aspekta dali svoje viđenje stanja u svijetu.

Ivan Đikić

Opatija – Kako izgleda kad pustiš znanstvenike, kojima je područje istraživanja ujedno i njihova strast, da pričaju o onome što rade i o čemu razmišljaju, mogli su iskusiti posjetitelji tribine dinamičnog dua Puljak & Đikić u kongresnom centru Gervais… Korona je zeznula puno stvari, a najviše društveni život. Ipak, nije sve potpuno zamrlo. Tribina/predavanje u organizaciji Festivala Opatija pokazalo je da postoji interes za znanstveno-popularna predavanja i za početak nove serije odlučili su pozvati dva znanstvena teškaša…

Ivica Puljak

U najboljoj maniri TED talkova koji se održavaju diljem svijeta, posjetitelji Centra Gervais imali su priliku prisustvovati predavanjima dvaju znanstvenika, koji su svaki sa svog aspekta dali svoje viđenje stanja u svijetu. Prof. dr. Ivan Đikić, često u medijima spominjani molekularni biolog, dao je vrlo dinamičan pregled rada tima kojim upravlja. Iako su mu glavno područje istraživanja tumori, svjetska pandemija CoVida okrenula je fokus rada u drugom smjeru.

Bolest uzrokovana virusom o kojem znamo malo više nego ništa zahtijevala je istraživanje od nule, a brojni laboratoriji širom svijeta krenuli su u istraživanje mehanike zaraze koju koristi virus kako bi se širio. I upravo na tom polju je ekipa vođena prof. dr. Đikićem na Goethe sveučilištu dala velike doprinose. Iako je izlaganje bilo poprilično stručno koncipirano, slušatelji su uspjeli dobiti informacije o četiri glavne metode kojima se znanstvenici pokušavaju okoristiti kako bi spriječili virus da se širi u tijelu i u zajednici.

Profesor fizike Ivica Puljak sa splitskog FESBa je pak u inspiriranom izlaganju dao svoje viđenje stanja civilizacije – koliko nam je zapravo dobro, a da toga nismo u većini slučajeva svjesni. Za potkrijepiti svoje teze koristi niz znanstvenih izvora koji pokazuju koliko smo kao društvo napredovali u posljednjih 200 godina. Prateći razvoj i poboljšanje standarda života u proteklom razdoblju, poziva sve da budu manje njurgavi i da se okrenu budućnosti koja bi mogla biti sjajna (za one koji ju dožive). Veliku nadu polaže u daljnji razvoj tehnologije koja bi trebala omogućiti da se kao društvo uzdignemo iznad siromaštva i gladi koja je morila veći dio planeta u dosadašnjem razvoju. Razloge za optimizam nalazi u smanjenju broja gladnih i siromašnih na globalnoj razini, u povećanju stope pismenosti, padu kriminala i brojnim drugim parametrima koje kao društvo mjerimo.

Nakon predavanja uslijedio je slobodan razgovor između predavača i publike u kojem se dodatno pretreslo teme o kojima se pričalo u još otvorenijem formatu pitanje – odgovor. Po zadovoljstvu posjetitelja, ovo su dobro utrošena dva i pol sata! A po riječima ravnatelja Festivala Opatija ovakvih predavanja će biti još.

Predavanja Ivana Đikića I Ivice Puljka Na Temu COVID-19 Izazvala Veliki Interes Publike

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net