FOTO Zoran Ereš predstavio publici Grafen – novi materijal koji nije trebao postojati

Ereš je u ovom predavanju publici ispričao kako je otkriven grafen i zarađena Nobelova nagrada te kako ga sami možete proizvesti.

Volosko – Grafen, novi materijal koji nije trebao postojati bio je u fokusu prošlotjednog predavanja koje je održao dr.sc. Zoran Ereš. Naime, elementarni ugljik je fascinantan kemijski element.

Ereš je u ovom predavanju publici ispričao kako je otkriven grafen i zarađena Nobelova nagrada te kako ga sami možete proizvesti. Koristan je u grafitnim olovkama kojima se služe pisci i inženjeri, a strašan je davež kad čistimo čađu iz dimnjaka. Ukoliko ga muškarac pokloni izabranici njegovog srca kao brušeni dragi kamen na zaručničkom prstenu velika je vjerojatnost da će je i osvojiti. Ono što se okom vidi lako je razumljivo. U svijetu nanočestica i atoma stvari ipak postaju komplicirane i intuitivni zaključci često nas navode na krivi put.

Također, predstavio je osnovna svojstva grafena, ali i obrazložio zašto je njegova komercijalna proizvodnja zanimljiva u Hrvatskoj. Predavanje je okončano prikazom elektroničkih i medicinskih uređaja s grafenom kakve možemo očekivati u bliskoj budućnosti dok je na samom kraju publici pokazao uzorke ovog materijala.

Zoran Ereš radi na Institutu Ruđer Bošković kao stručni savjetnik. Doktorirao je 2019. godine na Fakultetu Elektrotehnike i Računarstva s temom karakterizacije i primjene grafena u visokofrekventnim elektroničkim uređajima. Na balkonu vlastitog doma napravio je uređaj za proizvodnju grafena visoke kvalitete a s tim materijalom proizvodi i jednostavne elektroničke uređaje koje izlaže na sajmovima inovacija. U bliskoj budućnosti planira proširiti opus na druge materijale od kojih su mu trenutno najzanimljiviji galij-nitrid i ugljične nano-cijevi.

Zoran Ereš Predstavio Publici Grafen – Novi Materijal Koji Nije Trebao Postojati

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!