FOTO: Zvončarski facol i mačuka 'u očima' Darije Stipanić i Borisa Rajkovića


‘Pokladna čarolija- zvončarska mačuka’ i ‘Zvončarski facol-kistom umjetnice’ moći će se pogledati do 14. veljače. U prigodnom programu nastupili su Toni Grgurina te Darko i Damir Poščić.
Rukavac – U Zvončarskoj muzejskoj zbirci Općine Matulji, otvorena je još jedna izložba ‘zvončarske tematike’. Nakon otvorenja izložbe fotografija ‘Zvončar u fokusu’, te obilježavanja manifestacije Noć muzeja, na red je stiglo otvorenje izložbi ‘Pokladna čarolija- zvončarska mačuka’ te ‘Zvončarski facol-kistom umjetnice’.
Uz nastup harmonikaša Tonija Grgurine te Darka i Damira Poščića, Eni Šebalj i Branko Jani Kukurin otvorili su izložbu, te predstavili autorski dvojac, Dariju Stipanić i Borisa Rajkovića – umjetnike koji u svoj fokus stavljaju nezaobilaznu zvončarsku opremu – facol i mačuku.
Darija Stipanić diplomirala je, likovnu kulturu, u klasi mr. Josipa Diminića, a pored kiparstva bavim se grafikom i slikarstvom. Nastupila je na nizu skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, ostvarila šest samostalnih izložbi i dobila više priznanja i nagrada. U svom radu oslanja se na tradiciju, te unutar zadanih okvira samih marama oslikava nove cvjetne kompozicije. Funkcija ima primaran karakter i Darijin motiv bio je obnoviti tradiciju izradu zvončarskih marama koje su se do sada mogle nabaviti kao konfekcijska ponuda u dva, tri uzorka tvornički odštampana s varijantama u bojama, napisala je u katalogu Dijana Lukić, profesorica likovne kulture.
Mačuke su skulpture-objekti, izrađeni su od drva, žice, boje, kože, plastike te su dio opreme zvončara u Kastavštini, a označavaju predmet tj. oružje koje se koristilo u borbi. Mačuka odavno nije oružje u punom smislu riječi, već je postala dekorativni element opreme zvončara.
– Pristupajući likovnom i oblikovnom problemu mačuke, Boris Rajković, zadržao je veliko poštovanje prema izvornoj ideji i ostvarenju mačuke zvončara. Boris Rajković uspio je ući u srž oblikovanja mačuke, poštujući pritom, stoljećima zadane tradicijske vrijednosti prostora i vremena u kojem živi, stoji u tekstu kataloga, koji potpisuje mr.sc. Branko Kukurin.
Boris svoje likovno kreiranje započinje 1985 godine, u likovnoj grupi pod vodstvom akademskog Kipara Zvonimira Kamenara. Kao član spomenute grupe likovnih umjetnika sudjeluje na izložbama u Rijeci, Opatiji i Puli. Uz slikarstvo autor se bavi intervencijama u prostoru, skulpturom, fotografijom te grafičkim dizajnom. Od 2008. godine do današnjih dana kao slikarski medij koristi i kavu, te kao coffe artista sudjeluje na više evenata u Opatiji, Viškovu i Rijeci. Surađuje sa grupom“Barista“. Bavi se i pedagoškim radom, vodio više likovnih radionica za djecu. Od 2010. godine kao motiv za svoje objekte i skulpture koristi Zvončarsku baltu, mačuku. Autor sudjeluje na više likovnih kolonija te skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, dobitnik je i nekoliko likovnih nagrada.
Izložbe ‘Pokladna čarolija- zvončarska mačuka’ i ‘Zvončarski facol-kistom umjetnice’ moći će se pogledati do 14. veljače, u slijedećim terminima: 10. veljače 2012.g. od 9:30 do 12:30 sati, te 14. veljače 2012.g. od 9:30 do 12:30, a nedjeljom od 15:00 do 19:00 sati. Za ostale termine grupa, prema dogovoru, možete se najaviti na slijedeći broj 051/274-114.
[nggallery id=34]
Ivan Mellor / Liburnija.net
Karmen Ventin / Art film

error: Content is protected !!