FOTO: Zvončarski intermezzo-Maciuca @ Kastav


Na izložbi su predstavljena 23 objekta, te jedna ambijentalna instalacija, a tematski su vezane uz zvončare ovoga kraja, a ovogodišnja izložba je drugo predstavljanje kastavskoj publici.
Kastav – Zvončari i umjetnost još uvijek su tema kojom se bavimo na stranicama Liburnija.neta. Tako je nakon otvorenja izložbe u Marijane, te predstavljanja foto natječaja Zvončar u fokusu na red je stigla i Mačuka.
Naime, na samu Antonju, u kastavskom guitar caffeu otvorena je izložba skulptura te ambijentalna instalacija iz ciklusa Zvončarska mačuka, pod nazivom “Zvončarski intermezzo-Maciuca”, autora Borisa Rajkovića.
– Na izložbi su predstavljena 23 objekta, te jedna ambijentalna instalacija, a tematski su vezane uz zvončare ovoga kraja, a ovogodišnja izložba je drugo predstavljanje kastavskoj publici. Skulpture-objekti izrađeni su od drva, žice, boje, kože, plastike, a u postavu izložbe moći će se vidjeti i jedna ambijentalna instalacija većeg formata. Mačuka, Bačuka dio je opreme zvončara u Kastavštini. I jedan i drugi pojam označavaju predmet tj. oružje koje se koristilo u borbi. Mačuka odavno nije oružje u punom smislu riječi, sad je postala dekorativni element opreme zvončara, poručili su organizatori, kazao nam je autor Boris Rajković.
Boris svoje likovno kreiranje započinje 1985 godine, u likovnoj grupi pod vodstvom akademskog Kipara Zvonimira Kamenara. Kao član spomenute grupe likovnih umjetnika sudjeluje na izložbama u Rijeci, Opatiji i Puli. Uz slikarstvo autor se bavi intervencijama u prostoru, skulpturom, fotografijom te grafičkim dizajnom. Od 2008. godine do današnjih dana kao slikarski medij koristi i kavu, te kao coffe artista sudjeluje na više evenata u Opatiji, Viškovu i Rijeci. Surađuje sa grupom“Barista“. Bavi se i pedagoškim radom, vodio više likovnih radionica za djecu.
Od 2010. godine kao motiv za svoje objekte i skulpture koristi Zvončarsku baltu, mačuku. Mačuka ili bačuka dio je opreme zvončara Riječkoga zaleđa. Ovisno o sredini taj dio svoje opreme nazivaju neznatno drugačije.
Autor sudjeluje na više likovnih kolonija te skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, dobitnik je i nekoliko likovnih nagrada, a živi i radi u Rijeci. Do sada je imao osam samostalnih izložbi – Klub Palach, Rijeka, Caffe galerija Bura, Rijeka, Galerija Vincent, Kastav, Galerija Vežica, Rijeka, Galerija Boutique Business, Rijeka, Galerija K.U.N.S., Rijeka, Muzejska zbirka Kastavštine, Kastav i Caffe galerija Guitar, Kastav.
Izložbu možete pogledati još dva dana, točnije do 31. siječnja, a do tada pogledajte našu fotogaleriju.
[nggallery id=21]
Nikola Cvjetović / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net