FOTO: Speed badmintonski spektakl @ Ičići

Rekordan broj prijava i velik broj igrača iz samog vrha europskog i svjetskog speed badmintona garantirao je okupljenim znatiželjnicima mnoštvo zanimljivih dvoboja na užarenom Ičićanskom pijesku. Odlično organiziran turnir ugroziti je mogao jedino vjetar no i on se ovoga puta smilovao organizatorima te im dozvolio da natjecanja privedu svome kraju. Veliku fotogaleriju objavljujemo uskoro.

Ičići – Pješčani je dio Ičićanske plaže ove subote okupirala europska speed badminton karavana. Peto po redu izdanje ISBO Opatija Speedminton Open-a okupilo je pedesetak ponajboljih speed badmintonaša iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske koji su se natjecali u 6 kategorija. Turnir se u pod pokroviteljstvom Grada Opatije u organizaciji KŠR Gorovo i SBK Pešekani iz Ičića bodovao za svjetsku speed badminton ranking ljestvicu međunarodne speed badminton federacije (ISBO).

Rekordan broj prijava i velik broj igrača iz samog vrha europskog i svjetskog speed badmintona garantirao je okupljenim znatiželjnicima mnoštvo zanimljivih dvoboja na užarenom Ičićanskom pijesku. Odlično organiziran turnir ugroziti je mogao jedino vjetar no i on se ovoga puta smilovao organizatorima te im dozvolio da natjecanja privedu svome kraju.

Naslov najboljeg u najprestižnijoj muškoj open kategoriji drugu je godinu za redom odnio Samo Lipušček koji je u dramatičnom finalu uspio savladati sunarodnjaka Mihu Avberšeka u tri seta. Treće mjesto open kategorije podijelili su Alen Baumkirher iz Slovenije i domaći predstavnik SBK Pešekana, Marin Ružić.

Ženska open kategorija također je ponudila dosta dobrih mečeva od kojih valja izdvojiti iznimno zanimljiv polufinalni sraz dviju ponajboljih speed badmintonašica Europe, Slovenke Jasmine Keber inače prve na svjetskoj rang ljestvici i Mađarice Agnes Darnyik pete igračice svijeta. Uzbudljiv se meč također raspleo u 3 seta a pobjedu je odnijela predstavnica Slovenije i SBK Radeče. U finalu ženske open kategorije Jasminu Keber dočekala je šesnaestogodišnja zagrepčanka Tea Grofelnik koja je pružila jak otpor favoriziranoj Slovenki no nažalost nije uspjela osvojiti titulu najbolje.

Muška +40 kategorija donijela je borbu između tri prvoplasirana igrača svjetske ljestvice; Mađari Tamas Dozsa i Gyorgy Vaczi te Riječanin Damir Ilić bili su jamac zanimljivog i atraktivnog natjecanja u senior kategoriji. U borbu se za odličja umiješao i domaći predstavnik Pešekana Mauro Prodan koji je zapaženim nastupom osvojio nove svjetske bodove. Pobjednik je ove kategorije odlučen u Mađarskom finalu u kojem je u tri seta slavio Gyorgy Vaczi, srebro je pripalo Tamasu Dozsi dok su treće mjesto podijelili Damir Ilić i Mauro Prodan.

U18 kategorija donijela je natjecanja samo u muškoj konkurenciji gdje je pobjedu u uzbudljivom i neizvjesnom finalu odnio predstavnik SBK Zagreb Nikola Kučina svladavši vršnjaka iz Mađarske Olivera Vinczea. Brončana su odličja podijelili predstavniki SBK Sušak i SBK Zagreb; Ivor Ilić i Filip Dudaš.

Kategorija djevojčica do 14 godina starosti ponudila je napete dvoboje i pregršt uzbuđenja a na kraju je slavila Paula Barković, predstavnica SBK Zagreb i aktualna svjetska i europska prvakinja. Drugo mjesto pripalo je Rebeki Škerl iz SBK Radeče dok su treće mjesto podijelile Dora Kopun igračica SBK Zagreb te Lori Škerl iz SBK Radeče.
Rasplet kategorije dječaka do 14 godina donio je pobjedu i novih 250 bodova Bruni Grofelniku koji je u finalu bio bolji od predstavnika ŠD Speed iz Trbovlja Jaše Jovana. Treće mjesto podijelili su Hrvatski predstavnici Tomislav Kučina i Karlo Dudaš.

Nakon završetka sportskih nadmetanja, ceremonija podjele odličja održana je u voćnjaku Ičićanske škole gdje je i za sve sudionike organizirana okrijepa uz jelo i piće. Nakon završetka službenog dijela turnira, druženje speed badmintonaša u prijateljskoj i ugodnoj atmosferi potrajalo je do mraka. Uz već spomenute Maura Prodana i Marina Ružića, boje Pešekana na ovom je turniru branilo još čak 10 igrača; Zdravko Škarica i Vedran Ružić u muškoj open kategoriji došli su do ¼ finala dok su Saša Blečić, Davor Šipić i Hrvoje Kablar u istoj kategoriji svoje nastupe zaključili u skupinama.

Pešekane u +40 kategoriji predstavljali su Erio Zahirović, Alen Puhar, Andrej Matacin i Aleksandar Franjul koji usprkos dobrim partijama nisu uspjeli proći svoje skupine. Najmlađi predstavnik kluba domaćina kojemu je ovo ujedno i prvi turnir u karijeri bio je Dominik Zahirović koji je nastupio u kategoriji dječaka do 14 godina.

Na kraju svega valja posebno pohvaliti organizatore; KŠR Gorovo i SBK Pešekani koji su uložili velike napore u organizaciji ovakve manifestacije, a u tome su im pomogli Grad Opatija, Savez sportske rekreacije PGŽ i zajednica sportova PGŽ te Radnik Opatija d.d.

Rezultati po kategorijama:
OPEN SINGLES:
1. Samo Lipušček SLO Goodminton Ljubljana
2. Miha Avberšek SLO SBK Radeče
3. Marin Ružić HRV SBK Pešekani Opatija
3. Alen Baumkirher SLO ŠD Speed Trbovlje

LADIES SINGLES:
1. Jasmina Keber SLO SBK Radeče
2. Tea Grofelnik HRV
3. Agnes Darnyik HUN Leopardok
3. Nina Jazbinšek SLO SBK Radeče

SENIOR SINGLES:
1. Gyorgy Vaczi HUN Ratminton
2. Tamas Dozsa HUN Ratminton
3. Mauro Prodan HRV SBK Pešekani Opatija
3. Damir Ilić HRV SBK Sušak Rijeka

U18 BOYS:
1. Nikola Kučina HRV SBK Zagreb
2. Oliver Vincze HUN Tolna VFC leopardok
3. Ivor Ilić HRV SBK Sušak Rijeka
3. Filip Dudaš HRV SBK Zagreb

U14 GIRLS:
1. Paula Barković HRV SBK Zagreb
2. Rebeka Škerl SLO SBK Radeče
3. Dora Kopun HRV SBK Zagreb
3. Lori Škerl SLO SBK Radeče

U14 BOYS:
1. Bruno Grofelnik HRV
2. Jaša Jovan SLO ŠD Speed Trbovlje
3. Tomislav Kučina HRV SBK Zagreb
3. Karlo Dudaš HRV

[nggallery id=307]

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!