FOTO/VIDEO: Održana javna tribina o parkiranju – Prijedlozi građana bit će temelj za odluku Vijeća @ Opatija

Građani su predložili da se poveća mogućnost besplatnog parkiranja za Opatijce, čak i na način da se za godišnju povlaštenu kartu koja bi koštala 100 kuna omogući stalno besplatno parkiranje u čitavom gradu. Atmosferu sa sinoćnjeg skupa pogledajte u video-prilogu u nastavku teksta i u fotogaleriji na ovom linku.

Opatija – Javna tribina o parkirališnoj politici u Opatiji, održana sinoć u velikoj dvorani centra Gervais u organizaciji Gradskog vijeća, okupila je oko 150 građana koji su iznijeli niz konkretnih prijedloga i ideja koje će, sudeći prema obećanju predsjednika Vijeća Roberta Kurelića i gradonačelnika Ive Dujmića, biti temelj za donošenje nove odluke o uvjetima parkiranja na javnim površinama.

U uvodnom govoru Kurelić je istaknuo mogućnost da se cijela Opatija svrsta pod jednu zonu u kojoj bi svi građani mogli parkirati uz povlaštene karte, čime bi se riješio problem Opatijaca koji nemaju osigurano parkirno mjesto u blizini svoje kuće ili stana, ali niti mogućnost parkiranja na nekoj od lokacija javnog parkinga. Naglasio je i sezonalnost prihoda od parkiranja, prema kojemu gotovo dvije trećine prihoda otpada na ljetne mjesece, što – prema stavu vijećničke većine – otvara i mogućnost povoljnijih cijena parkinga u zimskom razdoblju, uz kompenzaciju tijekom turističke sezone.

Također, Kurelić je predložio da se promet riješi cjelovito na način da se odredi lokacija na periferiji, na primjer lokacija trenutno zamrznutog projekta Kuk gdje bi se potencijalnog investitora moglo, primjerice, osloboditi komunalnog doprinosa, da izgradi veliki parking za automobile i autobuse, a shuttle busevi, kombiji i taksiji bi mogli goste i djelatnike razvoziti do Opatije, Matulja, Kastva ili Costabelle. Prema njegovim riječima tako bi mogli ulicu Maršala Tita pretvoriti u jednosmjernu te proširiti šetnicu umjesto da ‘zidamo garaže po cijeloj Opatiji’.

– Parking u centru bio bi rezerviran za stanare, a za turiste bi bio skup. Turistički autobusi više ne bi mogli prometovati kroz centar. Pritom bi veliki parking bio odmah na izlazu s autoputa, istaknuo je Kurelić.

Građani su predložili da se poveća mogućnost besplatnog parkiranja za Opatijce, čak i na način da se za godišnju povlaštenu kartu koja bi koštala 100 kuna omogući stalno besplatno parkiranje u čitavom gradu. Naime, prema mišljenju predlagača i brojnih sudionika tribine koji su se s njime složili, Opatijci neće zauzimati parkirna mjesta satima, već će ih koristiti tek sat ili dva, dok obave svoje svakodnevne obaveze, pa se u tom razdoblju ne bi trebali bojati dobivanja kazne.

Direktor gradske tvrtke Opatija 21 Igor Štok kazao je kako je već i jedan besplatan sat parkiranja dnevno za građane Opatije „strahovito velik udarac na financije tvrtke“, budući da prema izračunima stručnjaka, na taj prvi sat otpada oko 70 posto ukupnih prihoda od parkinga.

– Vrlo je opasno igrati se s besplatnim parkingom ili nižim cijenama u sezoni, jer u tom razdoblju ostvarujemo čak 65 posto prihoda. U proračunu za 2018. godinu je Opatiji 21 smanjena dotacija za plaćanje kredita za sportsku dvoranu u iznosu od 2,35 milijuna kuna, što znači da to moramo uprihodovati od parkinga već ove godine. Podignuli smo i kredit u visini od 2,5 milijuna kuna za nabavku opreme, izradu sustava i premošćavanje perioda dok parking ne zaživi. Privatni koncesionar je imao jednak broj zaposlenih koliko će ih imati i Opatija 21 kad preuzme parking 10. ožujka, ali uz puno manji trošak rada – privatnik je radnike mogao plaćati minimalnu plaću, a gradska tvrtka to ne može. Novac koji ćemo uprihodovati od parkinga upotrijebit ćemo za izradu novih parkirnih površina, uključujući i garaže, objasnio je Štok planove tvrtke.

Direktor budućeg koncesionara kazao je i kako će novi sustav omogućiti da niti jedan korisnik usluga ne plati kaznu jer će moći koristiti „prepaid bon“ s kojeg će mu se automatski skinuti iznos idućeg sata parkiranja ukoliko zaboravi platiti.

– Ako je prvi sat parkinga toliki dio prihoda tvrtke, zašto nam onda umjesto tog besplatnog sata prvi sat ne naplatite pet kuna, a sve ostale ostavite besplatne? Zašto se kredit dvorane plaća od prihoda od parkinga, zašto ta sredstva ne iskoristite za poboljšanje javnih usluga, recimo formiranje kvalitetnog javnog prijevoza u gradu, komentirao je jedan sudionik tribine.

Među ostalim prijedlozima, na odobravanje građana naišla je i ideja da se organiziraju parkirališta za turiste i posjetitelje Opatije na obodu grada, koja će kvalitetnim javnim prijevozom biti povezana sa središtem, čime bi se rasteretio centar Opatije zagušen prometom. Također je iznesen i prijedlog, koji je formirao predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, IDS-a, Akcije mladih, HSU-a i Unije Kvarnera Fernando Kirigin, da se dobivanje povlaštene karte i ostvarivanja prava na besplatan sat parkinga dnevno ne veže uz automobil, već da se to omogući svakome tko ima prebivalište u Opatiji, neovisno o tome je li automobil registriran na njega kao fizičku osobu, obrt kojem je vlasnik ili tvrtku u kojoj je zaposlen.

Građani koji žive iznad Nove ceste posebno su istaknuli problem s povlaštenim kartama koje prema njihovim riječima ‘ne mogu kupiti’, a parkirnih mjesta u blizini njihovih domova nema…

Atmosferu sa sinoćnjeg skupa pogledajte u video-prilogu u nastavku teksta i u fotogaleriji na ovom linku.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!