Frustrirane radnim uvjetima i primanjima: Odgajateljice Dječjeg vrtića Matulji iduće godine mogle bi krenuti u štrajk

Osnovni zahtjev koji su „tete“ postavile nadležnima u Općini Matulji jest povećanje plaća u iznosu od 6 posto, odnosno povrat takozvanog „kriznog poreza“, a dobile su odgovor kako se povećanje može osigurati jedino povećanjem troškova roditeljima.

Matulji – Odgajateljice Dječjeg vrtića Matulji mogle bi s početkom iduće godine krenuti u štrajk za svoja prava, a razlog je sve veće nezadovoljstvo ne samo primanjima, već i uvjetima rada u vrtiću.

– Odgajatelji su deficitarna djelatnost, a nama sve više mladih kolegica odlazi u druge vrtiće, primjerice u Opatiju koja je zbog povećanja kapaciteta zaposlila nove odgajatelje. Puno su bolji uvjeti za rad, a plaće su gotovo tisuću kuna veće. Sada i Dječji vrtić Rijeka ima veće plaće, tako da matuljski odgajatelji čvrsto drže zadnju poziciju u Primorsko-goranskoj županiji, kazala je Radojka Limpić Marmilić, sindikalna povjerenica i predsjednica Radničkog vijeća u Dječjem vrtiću Matulji.

Radojka Limpić Marmilić

Osnovni zahtjev koji su „tete“ postavile nadležnima u Općini Matulji jest povećanje plaća u iznosu od 6 posto, odnosno povrat takozvanog „kriznog poreza“. Naime, isti zahtjev bio je Općini upućen i prije godinu dana, kada su odgajateljice poručile da su im plaće od 2009. godine, u više navrata, smanjene za preko 10 posto.

– Osnivač, Općina Matulji, nikad nije htjela s nama sklopiti Kolektivni ugovor, stoga se na nas primjenjuju odredbe Kolektivnog ugovora za javne službenike. To znači da možemo ići na kolektivnu tužbu ako nam se ne vrati oduzetih 6 posto plaće, no to je proces koji traje, stoga smo spremne i na štrajk! Radi se o 420 tisuća kua za cijelu 2019. godinu koje bi trebalo osigurati u proračunu. A dodatno nas frustrira što su za djelatnike općinske uprave planirana povećanja plaće, odnosno povrat tih 6 posto, kazala je Limpić Marmilić.

Poručila je da je na sjednicama Upravnog vijeća rečeno da se povećanje plaća za odgajateljice može osigurati jedino ako Općinsko vijeće izglasa povećanje udjela u cijeni vrtića koji plaćaju roditelji u iznosu od 75 kuna za cjelodnevni i poludnevni vrtić, odnosno 125 kuna za jaslice, sa sadašnjih 675 kuna mjesečno.

– Cijena se vrtića nije mijenjala od 2011. godine, a sigurno da su u međuvremenu porasli troškovi, ali protivimo se da se naše pravo povezuje uz povećanje cijene roditeljima. Na sjednici odgojiteljskog vijeća jednoglasno smo odlučile da 2019. godine nećemo sudjelovati u maškaranim povorkama, jer nam ionako nikad nisu plaćeni prekovremeni sati. Mi ćemo u vrtiću i dalje petkom imati maškarani ples za djecu, kazala je Limpić Marmilić.

Naglasila je kako u slučaju štrajka djeca neće biti nezbrinuta, već će se za one koji dođu u vrtić osigurati čuvanje.

– Mi u štrajku nećemo provoditi pedagoške programe, a zamolit ćemo i roditelje da tada ne dovode djecu u vrtić. Naravno, roditelji koji se ne budu mogli na drugi način organizirati i djecu moraju ostaviti u vrtiću to će moći normalno i napraviti. Za djecu će se organizirati čuvanje i obroci, sve što im pripada, ali se neće provoditi pedagoške aktivnosti, pojasnila je matuljska sindikalna povjerenica.

Iako štrajk još nije formalno najavljen, već i samo spominjanje te mogućnosti pokazuje koliko su odgajateljice frustrirane aktualnim stanjem, ali i nemogućnošću dogovora oko svojih radnih uvjeta.

error: Content is protected !!