Gala balet: Najljepše iz klasičnog i suvremenog repertoara @ Zajc

gala_balet_zajc_2016 (1)

Prije premijerne izvedbe, u utorak 24. svibnja, od 18.30 sati ispred zgrade Kazališta, bit će upriličeni Gastro cooking show i Gourmet priča u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i Opatijske rivijere, kada će se riječki ugostitelji predstaviti s bogatom ponudom kvarnerskih delicija i slastica, a za glazbeni će ugođaj brinuti Alba i Leo. Raznolika jela mediteranske kuhinje pratit će vrhunska kvarnerska vina po prigodnim cijenama.

Rijeka – Program Gala baleta, što će premijerno biti izveden u utorak, 24. svibnja 2016. s početkom u 19.30 sati, na veliku će pozornicu HNK Ivana pl. Zajca donijeti svu ljepotu i poeziju baletne umjetnosti, ples i glazbu različitih stilova u vrlo popularnoj formi baletne večeri.

Naime, baletni će ansambl na ovoj gala večeri izvesti neke od najljepših sola, dueta i ulomaka iz najpoznatijih baletnih klasika, ali i suvremenog baleta: od klasičnog, preko neoklasičnog do suvremenog repertoara.

Kako popularizacija klasičnog baleta, kao i njegova transformacija u današnju formu ne bi iščezle, kako ne bismo zaboravili povijest baleta, na programu će se naći dijelovi nekih od najpoznatijih klasičnih baleta, a s druge strane, kako bismo ostali i u doticaju sa suvremenošću, i atraktivni brojevi u suvremenoj koreografiji. No, ono što je ipak najvažnije – gala baletne večeri prava su poslastica za sve ljubitelje kazališta i izvedbenih umjetnosti.

gala_balet_zajc_2016 (2)

Tako će se, u okviru programa, moći vidjeti pas de deux iz „Tarantelle“ u izvedbi Paule Rus i Josepha Canea (u alternaciji Laura Orlić i Balint Rauscher), potom duet i solo mazurka iz „Chopiniane“ u izvedbi Sabine Voinea te Josepha Canea i Danielea Romea, dok će solo varijaciju iz „Esmeralde“ plesati Marta Voinea Čavrak, a adagio duet iz 1. čina „Spartaka“ par Andrei Köteles i Laura Orlić.

Adagio duet iz 2. čina iz jednog od najpoznatijih i najpopularnijih baleta na svijetu, bijelog baleta „Labuđe jezero“ izvest će Marta Kanazir i Balint Rauscher. Moderni solo „Pajaro libre“ plesat će Daniele Romeo, a ženski broj „Tango“ Svetlana Andrejčuk, Tena Ferić Dokmanović, Laura Orlić, Paula Rus, Tanja Tišma i Anca Zgurić. Muški broj iz predstave „Sex“ plešu Joseph Cane, Andrei Köteles, Bálint Rauscher, Daniele Romeo i Svebor Zgurić, neoklasični solo „The river of time“ pleše Marta Voinea Čavrak, a duet iz predstave „Sex“ Marta Kanazir i Daniele Romeo.

U programu sudjeluju i dvije učenice 4. razreda Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica: Ana Ivančić izvest će varijaciju iz 3. čina baleta „Raymonda“, a Lana Jušić varijaciju iz 1. čina baleta „Giselle“.

Ulomke su odabrali Balázs Baranyai, Oksana Brandiboura Kožul i Dmitri Andrejčuk, a plesače je pripremala nacionalna baletna prvakinja Irena Pasarić, a uz nju i Oksana Brandiboura Kožul te Dmitri Andrejčuk. Kostimografiju potpisuje Manuela Paladin Šabanović, a oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić. Reprize Gala baleta su 25. svibnja u 12 i 19.30 sati te 27. i 28. svibnja u 19.30 sati.

Prije premijerne izvedbe, u utorak 24. svibnja od 18.30 sati ispred zgrade Kazališta, bit će upriličeni Gastro cooking show i Gourmet priča u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i Opatijske rivijere, kada će se riječki ugostitelji predstaviti s bogatom ponudom kvarnerskih delicija i slastica, a za glazbeni će ugođaj brinuti Alba i Leo. Raznolika jela mediteranske kuhinje pratit će vrhunska kvarnerska vina po prigodnim cijenama. Ovo je treći put da se HNK Ivana pl. Zajca pridružuje ovoj popularnoj gastronomskoj manifestaciji koja bilježi veliku popularnost kod kazališnih posjetitelja koji rado spajaju vrhunske kazališne i gastro užitke.

Ivan Mellor / PodUčkun.net