Garaža na Gorovu podijelila vijećnike: Dujmićevci protiv igrališta, lijeva koalicija protiv investicije @ Opatija

Posljednja verzija garaže Gorovo bez igrališta…

Vijećnici NL Ive Dujmića ukazali su na opasnosti koje predstavlja igralište zbog mogućeg pada lopte na cestu, automobile ili ljude, ali i na činjenicu da se izgradnjom igrališta gubi velik dio parkirnih mjesta. S druge strane, predsjednik Kluba SDP-IDS-AM-HSU-Unija Fernando Kirigin smatra da je cijela investicija neisplativa jer donosi svega 110 novih parkirnih mjesta za 18 milijuna kuna.

Opatija – Garaža na lokaciji sadašnjeg parkirališta, bivšeg balona, a još „bivšijeg“ otvorenog sportskog igrališta na Gorovu podijelila je vijećnike na posljednjoj sjednici opatijskog Gradskog vijeća, na kojem je projektant Damir Šimunić predstavio planiranu investiciju. Ukratko, garaža bi se spuštala dvije etaže pod zemlju, donijela bi oko 180 parkirnih mjesta, uz procjenjeni trošak od oko 17 milijuna kuna (bez PDV-a) prema projektantskim procjenama. Na vrhu garaže planira se vratiti sportsko igralište, koje je „nestalo“ u jednoj od ranijih verzija projekta, no dio vijećnika s nezavisne liste Ive Dujmića osporio je racionalnost takvog rješenja.

Predsjednik Kluba vijećnika Filip Vlah ukazao je na činjenicu „da danas mlađe generacije sve rjeđe i rjeđe koriste otvorena igrališta“.

– Sve manje i manje vidimo mlade ljude na igralištima s loptom u ruci pa je upitno koliko je realno da Grad investira značajna sredstva a da u konačnici dobijemo igralište koje neće nitko koristiti, a izgubiti će se veliki broj parkirnih mjesta. Na ovoj etaži koja je pokazana na slajdu moguće je parkirati recimo 45 do možda 48 automobila. To je recimo broj mjesta koje se gubi igralištem., kazao je Vlah, konstatirajući da će igralište predstavljati i sigurnosni rizik jer će lopta padati na cestu i moguće izazvati ozljede ili ozbiljne štete. Složio se s njime i kolega izabran s iste liste, Vladimir Brnečić, koji je kazao da je mladost proveo na starom igralištu Gorovo i zna da, iako je postojala ograda, svejedno su lopte svakodnevno padale van igrališta, a sumnje u opravdanost izgradnje igrališta iznijela je i članica Dujmićeve nezavisne liste Zorica Sergo.

Nezavisni vijećnici podršku su dobili od pročelnika za prostorno planiranje Zdenka Tupanjca koji je naglasio kako je „povećanje broja parkirnih mjesta sa zamjenom sa igralištem je definitivno najoptimalnija varijanta“.

– Teoretski se može ova zadnja etaža još i povećati na veličinu ovih donjih etaža. Nismo dovoljno možda jasno naglasili pa je to vijećnik Vlah spomenuo ali možda više kroz šalu svog posla, dakle ovdje se postavlja ozbiljan problem ako nekome košarkaška lopta padne na dijete u kolicima kad izlazi iz vozila na nivou ispod. Dakle ja ne bih bio siguran kada bih bio voditelj tog objekta uz takve opasnosti. Tako da mislim da je ovo vrlo, vrlo ozbiljna tema – pet metara visine je da tako kažem prilično ružna ograda i nisam siguran da ovo spominjanje gajbe s pokrivanjem odozdo što bi dizalo ogradu na još sedam metara, a to su onda već smiješne stvari. To su dva kata nekakve zgrade i ne znam kako se to može sakriti i kako ćemo konzervatore ‘natjerati’ da na to daju suglasnost, kazao je Tupanjac.

Dok su Dujmićevi vijećnici sumnjali u opravdanost izgradnje igrališta, članovi lijeve koalicije SDP-a, Akcije mladih, IDS-a, HSU-a i Unije Kvarenra iznijeli su sumnje u isplativost cijele investicije u garažu koja će biti relativno skupa, a istovremeno prometno izolirana. Predsjednik kluba vijećnika Fernando Kirigin istaknuo je da ima dosta oprečnih informacija po pitanju vrijednosti projekta.

– Prvo sam čuo da je to 16 milijuna kuna pa je pisalo 17 ili 18 milijuna kuna, a direktor tvrtke Opatija 21 Igor Štok je jednom prigodom na sjednici Odbora za prostorno uređenje izjavio da konzultant tvrdi da je to 25 milijuna kuna pa na više. Dakle prema iznosu od 30 milijuna kuna plus PDV. Tako da mi je drago čuti danas da se radi o iznosu od 18 milijuna kuna sa igralištem. Jer se postavlja i pitanje fizibilnosti cijelog projekta sa ovim brojem parkirnih mjesta. Činjenica je da imamo KTC Gervais bez parkinga i da nešto moramo osigurati, ali kada danas imamo trenutno na Gorovu 70 parkirnih mjesta , a ovaj projekt nam nudi 187 ili 182 parkirna mjesta to znači da za 110 parkirnih mjesta mi ulažemo, vi kažete 18 milijuna kuna, a stručnjaci s druge strane kažu 25 milijuna kuna prema više. To je onda mi se čini malo previše i onda stvarno mi ne možemo ništa drugo graditi – recimo nogometno igralište i slične investicije – kad u projekt ulazimo na takav način s takvom cijenom, kazao je Kirigin, upitavši arhitekta postoji li mogućnost izgradnje dodatnih podzemnih etaža, na što je dobio odgovor kako bi to značajno povisilo cijenu investicije.

– Naravno da je moguće tu napraviti više parkinga, a nisam sad siguran što dozvoljava prostorni plan jer smo o tome davno pričali, da li mi tu možemo dizati etaže. Spuštati možemo svakako i zakopavamo se dublje, povećavamo probleme razno razne sa temeljenjima, sa zaštitama građevinskih jama, zatim moramo imati dvosmjerno promet u toj donjoj etaži zato što ne možemo ući ovako prirodno kako smo ušli sa postojeće ulice. Tako da broj parkirnih mjesta bi bio nešto manji, ali ponavljam da to možemo projektirati i spustiti se još tri etaže u zemlju. U ovom projektu smo pokušali naći nekakvu razumnu tj. najoptimalniju varijantu, kazao je Šimunić, istaknuvši kako se kod vrijednosti investcije radi o projektantskim procjenama, ali da su one racionalno i ozbiljno napravljene te da ne očekuje da bi cijena trebala skočiti za čak 50 posto.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!