Glavna nagrada Ratnom reporteru @ LFF Ičići

ratni_reporter_sm…posebno priznanje zaslužili su ”Rock’n’Roll je kriv za sve?” te ”Jesam li sretna”…
…nagradu publike dobio je film ”Selo bez žena” Srđana Šarenca…

Ičići – U obradi snažne i teške teme autor iskreno i hrabro poseže za bolnim iskustvima svoj profesionalnog i osobnog života koristeći arhivske snimke na znalački i inovativan način, ocijenio je žiri Liburnia Film Festivala – koji su činili Morana Komljenović, Vladan Petković i Jusuf Šehović – film ”Ratni reporter” Silvestra Kolbasa, dodijelivši mu i glavnu nagradu festivala.
Posebno priznanje, po ocjeni žirija, zaslužili su i ”Rock’n’Roll je kriv za sve?” u kojem su na veliko platno autori Sanjin Stanić i Dean Lalić prenijeli biografiju riječke grupe ”Fit”, te “Jesam li sretna” Vanje Sviličić, koji dokumentira svakodnevicu hotelskih sobarica.
Publika je pak svoje simpatije u najvećoj mjeri poklonila dokumentarcu ”Selo bez žena” kroz koji autor Srđan Šarenac promatra problem depopulacije sela u Južnoj Srbiji i neobično rješenje – ”uvoz” mladih djevojaka iz susjedne Albanije. Vrlo visoke ocjene publike zaslužila su i dva filma o regionalnim ”atrakcijama”: prvi je već spomenuti ”Rock’n’Roll je kriv za sve?”, a drugi ”Košarka za sve” . Ovaj dokumentarac Dijane Bolanča Paulić, prikazan u petak, pozabavio se grupom riječkih košarkaša koji svoje treninge i natjecanja financiraju prihodom od – skupljanja boca…
fit_film
Petak je, inače, bio ”najplodniji” dan LFF-a, jer se na velikom platnu u ičićanskoj lučici izredalo čak pet domaćih dokumentaraca – nakon ”Razorubičenja”, filma Domagoja Matizovića koji je temu sličnu onoj Šarenčeva filma prikazao na ponešto drugačiji način, te ”Košarke za sve”, publika je svoju dozu ”komičnog predaha” dobila u doksu ”Don Žuani: Oprostite gospodična” poznatog autora Gorana Devića. Osnovna narativna linija ovog filma je praćenje rada jednog čudnog tečaja koji se za strance dubljeg džepa održava u Zagrebu. Cilj tečaja je usavršiti polaznike u jednoj jedinoj vještini – kako zavesti ženu da bi s njome završili u krevetu. Početak tečaja je i početak samog filma – sudionici se predstavljaju i otkrivaju kakve probleme imaju u prilaženju osobama suprotnog spola. Zatim slijede teoretska predavanja u hotelu i svakodnevna provjera stečenog znanja u praksi na zagrebačkim ulicama i noćnim klubovima gdje se nižu neuspješni i uspješni pokušaji interakcija polaznika tečaja i žena na zagrebačkim ulicama.
Drugi blok popunili su ”Moji dobri i lijepi prijatelji”, video-razglednica koju je iz zagrebačke Dubrave poslao Davor Kanjir te ”Stvarnost je takva kakva je” Slavena Žimbreka koji putem slučaja perspektivne atletičarke Danijele Grgić analizira katastrofalno stanje hrvatske atletike i sporta uopće.
U glazbenom dijelu programa svoj su minimalistički pop-rock predstavili članovi riječke ”Marinade”.
Davor Žic / Liburnija.net
Vezane vijesti:
U jednog ćaće trojica braće @ LFF
Otvoreno 9. izdanje LFF-a @ Ičići