Glazba kao motivacija: Punkom protiv razvoda i gitarom do slobode

Pola_Pola

Kazalište Planet Art posljednje je od “pet velikana” koji su ove godine nagrađeni posebno dizajniranim sušilom za kosu i mjestom na “šetalištu upornih” nazvanom Walk of FEN.

Opatija, 2. travnja 2016. – Punkom protiv razvoda pobunila se mlada Nika, djevojka kroz čija usta, i usta njenog prijatelja Andrije, o situaciji djece, konkertno tinejdžera, u raspadu braka njihovih roditelja, progovara predstava „Pola-pola“ koja je jučer otvorila pretposljednji dan na Festivalu neovisnih kazališta.

Alisa

Ova predstava nastala je kao koprodukcija tri posve drugačija kazališta: Kazališne družine Pinklec, Teatra EXIT i Teatra Poco Loco, a spada među dojmljivije izvedbe i originalnije tekstove ovogodišnjeg FEN-a, ne samo zbog činjenice da je posvećena grupi gledatelja koja se u kazalištu često zanemaruje – onima koji nisu više djeca, ali nisu baš ni odrasli – nego i zbog činjenice da im pristupa na iskren, otvoren i nadasve bučan način.

Potpuno drugačije probleme ima Alisa, kao i tinejdžeri iz prethodne predstave, zarobljena u situaciji koju ne razumije i u potrazi za vlastitim identitetom u novim okolnostima. O tome kako se provela „Alisa u zemlji čudesa“ predstavu je, prema poznatoj priči Lewisa Carrolla, „složio“ pulski

Teatar Naranča, koji se redovito predstavlja izvedbama što izvrsno pogađaju želje i ukus djece. Večernji dio programa otvorila je u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer predstava „FreeDa“, hibrid monodrame i intimnog cabareta iz produkcije Soba2, a dan je zaključila „Posljednja Freudova seansa“ u izvođenju kazališta Planet Art koja je napunila gledalište dvorane u hotelu Imperial.

FreeDa

– Projekt Frida je multiartistički projekt koji se sastoji od monodrame Freeda, od izložbe i dokumentarnog filma. Radili smo ga moja prijateljica Mia Bjondić i Petar Cvirn. Mi smo taj mali umjetnički tim koji je osmislio cijeli projekt, a nukleus je ova predstava. Radi se o tome da je cijela predstava inspirirana životom i radom Fride Kahlo. U meni se rodila velika želja i velika povezanost s njezinim likom i djelom na različitim razinama. Možda je čak i ona prva fizička asocijacija. Ali ja sam sebe propitivala kroz nju i njezinu umjetnost. I kao što se ona izražavala direktno na svojim platnima kroz svoju umjetnost, tako sam ja pričala svoju priču i poželjela ispričati svoju priču. Znači ona nam je u tome bila inspiracija. Ono što želimo nas troje je, da s našim projektom, kako što je ona nama bila inspiracija, tako da mi budemo drugima da pričaju svoje priče jer su uvijek osobne priče prave, kazala je Nera Stipičević.

Kazalište Planet Art posljednje je od “pet velikana” koji su ove godine nagrađeni posebno dizajniranim sušilom za kosu i mjestom na “šetalištu upornih” nazvanom Walk of FEN. Naime, pet kazališta sudjelovalo je na svim dosadašnjim izdanjima Festivala neovisnih kazališta, a jučer je posljednji fen dodijeljen Marku Torjancu.

– Hvala FEN-u na nevjerojatnom događaju i hvala Rajni Miloš i njenom timu suradnika na pet godina festivala koji je omogućio ne samo susretanje nezavisne kazališne scene i umjetnički doživljaj, već je postao i pravi poduzetnički inkubator na kojem su nastale i neke konkretne suradnje. FEN je poseban festival, inovativan festival koji ima neslućene mogućnosti razvoja i anticipira budućnost u kojoj će se kazalište više morati osloniti na nezavisnu scenu, kazao je Torjanac.

Freud

Na ovogodišnjem FEN-u, Planet Art predstavio se predstavom “Posljednja Freudova seansa”, koja otvara velika pitanja o postojanju boga i položaju čovjeka u svijetu, a na koji je publika reagirala vrlo pozitivno, uz smijeh i uzdahe na svim pravim mjestima.

– Hvala publici, bez nje nema kazališta. To što je na FEN-u toliko publike i što su predstave rasprodane najbolji je dokaz kvalitete festivala, ali i samih predstava koje su napravljene s minimalnim sredstvima, ali s velikom ljubavlju. Kreativnost je imanentna čovjeku, krvarimo za svoj rad, mučimo se i vjerojatno ćemo se i dalje mučiti, ali nitko ne može zaustaviti kreativnost, zaključio je Torjanac.

Posljednjim danom Festivala neovisnih kazališta u Opatiji, u nedjelju 3. travnja, dominirat će Teatar EXIT koji će se pojaviti u obje predstave koje su predviđene rasporedom. U 11 sati, u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer predstavit će se predstavom za djecu „I drvo je bilo sretno“, da bi u večernjim satima, od 20 sati, u dvorani Imperial zaključili ovo izdanje FEN-a predstavom SHAKEspeare na EXit kojom se i nacionalna smotra nezavisnih kazališta pridružuje obilježavanje 400. godine od „Bardove“ smrti. Uz dvije predstave, održat će se i prezentacija radionica, i to u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u 17 sati.

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: A. Saška Mutić

error: Content is protected !!