Glazbena večer ‘Umjetnička glazba u eri zaboravljenih vrijednosti’ na rasporedu ove srijede @ Vila Antonio

vila_antonio_2012

Uz predstavljanje teorijskih koncepata na kojima počiva glazbena praksa različitih razdoblja i vezanim interdisciplinarnim paralelama, predavanje će biti upotpunjeno kratkim i prigodnim koncertnim programom uz sudjelovanje gošće, mlade sopranistice gđice Ane Majdak, napomenuli su organizatori.

Opatija – Glazbena večer s predavanjem i popratnim koncertnim programom pod nazivom ‘Umjetnička glazba u eri zaboravljenih vrijednosti’ koje će održati prof. Filip Fak i sopranistica Ana Majdak zakazana je za ovu srijedu, 20. siječnja s početkom u 18 sati, u auditoriju Vile Antonio.

– Koji je smisao umjetničke glazbe u današnjem društvu? Polazeći od teze da „onaj tko poznaje prošlost, poznaje i budućnost“, u potragu za odgovorom na ovo pitanje krećemo od povijesnog pregleda razvoja umjetničke glazbene misli uz razmatranja o formi, sadržaju, društvenoj funkciji, etici i estetici glazbe kroz različita povijesna razdoblja i u različitim društveno-političkim kontekstima sve do današnjih dana. Osim što se glazba, ilustrirana pažljivo odabranim slušnim primjerima, pokazuje pouzdanim svjedokom vremena (pa čak i svojevrsnim ”strojem za putovanje kroz vrijeme“), pogled iznutra – iz perspektive samoga umjetnika – nastoji produbiti svijest o bogatstvu, produhovljenosti i inherentnoj vrijednosti umjetničke glazbe, ali i blagotvornom utjecaju koji ta glazba može imati na pojedinca u suvremenom društvu. Uz predstavljanje teorijskih koncepata na kojima počiva glazbena praksa različitih razdoblja i vezanim interdisciplinarnim paralelama, predavanje će biti upotpunjeno kratkim i prigodnim koncertnim programom uz sudjelovanje gošće, mlade sopranistice gđice Ane Majdak, napomenuli su organizatori.

Spomenuti događaj organizira Ogranak Matice hrvatske u Opatiji, a ‘Umjetnička glazba u eri zaboravljenih vrijednosti’ je dvanaesto javno istupanje Ogranka Opatija na poljima djelovanja Matice hrvatske.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!