Glazbeni dani HRT-a 2019. – Donosimo detaljni program Glazbenih dana HRT-a koji će se sredinom veljače održati u Opatiji

Drugi dan, u petak 15. veljače u dvorani KTC-a Gervais, rezerviran je pak za vrlo atraktivan i nadasve neobičan koncert virtuoznog Jazz orkestra HRT-a, koji će sa svojim sjajnim gostima-pjevačima izvesti popularne skladbe koje su obilježile desetljeća glasovitih opatijskih serenada. Među njima su Antonela Doko i Elvis Stanić, Marko Tolja, Nina Kraljić, Jacques Houdek, Marko Kutlić, Iva Gortan i Damir Kedžo – sa skladbama u rasponu od Serenade Opatiji i Stranca u noći do nenadmašnog Robićeva Morgena.

Opatija – Hrvatska radiotelevizija (HRT) i domaćin “Glazbenih dana HRT-a 2019.”, Grad Opatija, priređuju od 14. do 16. veljače trodnevnu svečanost glazbe i TV spektakla u “staroj dami Opatiji”.

“Glazbeni dani HRT-a 2019.” u Opatiji će tijekom ta tri dana mobilizirati sve najbolje iz bogate glazbene i scenske produkcije Hrvatske radiotelevizije, predvođene Simfonijskim i Jazz orkestrima HRT-a s gostima, vrhunskim pjevačkim imenima, te “povratnicom” Dorom, izborom za hrvatsku predstavnicu i pjesmu za Pjesmu Eurovizije 2019.

Tako će na samo Valentinovo, u četvrtak 14. veljače u 20 sati u velebnoj opatijskoj koncertnoj dvorani Drago Gervais Glazbene dane HRT-a otvoriti svečani koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Roberta Farkasa, laureata Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata koje nosi ime Lovre pl. Matačića koji je rođen točno na Dan zaljubljenih prije 120 godina. Stoga će HRT-ovi simfoničari prigodno izvesti i Smetaninu Vltavu, jedan od zaštitnih znakova repertoara Lovre plemenitog Matačića.

A kako su u miru, ljepoti i glamuru Opatije uživali mnogi slavni gosti, među kojima i skladatelji poput Lehara, Mascagnija, Puccinija… u njihovim neodoljivim arijama Simfonijskom orkestru HRT-a pridružit će se i prvakinja Opere HNK u Rijeci, sopranistica međunarodnog ugleda Kristina Kolar. No bit će tu i ulomak iz uvertire operete Šišmiš Johana Straussa mlađeg, te Ples bakantica iz opere Amfitrion Borisa Papandopula (barda koji je velik dio života proveo upravo u Opatiji), ulomci iz Romea i Julije Sergeja Prokofjeva… A tu večer za pamćenje Simfonijskog orkestra HRT-a i njegovih briljantnih solista, koji će izvesti kolaž najpoznatijih tema klasične glazbe u Seletkovićevoj obradi za soliste i Simfonijski orkestar – tog ponosa HRT-a i petog najstarijeg radijskog orkestra u Europi koji ove godine slavi 90 godina djelovanja – zakružit će i pojava Ozrena Grabarića, glumca koji je odnio pobjedu u prvoj sezoni HRT-ove emisije Maestro. Kroz program prve večeri vodit će nas zaštitni znak Hrvatskog radija-Radio Rijeke Robert Ferlin.

Drugi dan, u petak 15. veljače u dvorani KTC-a Gervais, rezerviran je pak za vrlo atraktivan i nadasve neobičan koncert virtuoznog Jazz orkestra HRT-a, koji će sa svojim sjajnim gostima-pjevačima izvesti popularne skladbe koje su obilježile desetljeća glasovitih opatijskih serenada. Među njima su Antonela Doko i Elvis Stanić, Marko Tolja, Nina Kraljić, Jacques Houdek, Marko Kutlić, Iva Gortan i Damir Kedžo – sa skladbama u rasponu od Serenade Opatiji i Stranca u noći do nenadmašnog Robićeva Morgena. Recimo i to da će izravne prijenose iz KTC-a Gervais gledatelji i slušatelji moći pratiti na Prvom programu HTV-a (HTV1) i Drugom programu Hrvatskog radija (HRA2). Voditelji druge večeri su Daniela Trbović i Ivan Vukušić, a scenarist legendarni Vojo Šiljak.

I kruna Glazbenih dana HRT-a u Opatiji bit će “Dora 2019.”, koja će na spektakularnoj pozornici u sportskoj dvorani Marino Cvetković, preuređenoj u velebni kvarnerski TV studio, u subotu, 16. veljače u 20 sati ugostiti Izbor hrvatske predstavnice i pjesme za Pjesmu Eurovizije 2019. Šesnaest ponajboljih pjesama (plus dvije rezervne) i njhovih izvođača, koje je minula dva dana u konkurenciji gotovo 160 pjesama pristiglih na javni natječaj HRT-a i u kojem su sudjelovali gotovo svi najveći hrvatski skladatelji, tekstopisci i hitmejkeri, ali i mnoštvo skladatelja-debitanata, izabrao sedmeročlani Selekcijski žiri, borit će se za prestižnu statuu Dore Ivice Propadala, a koja će im donijeti put u Tel Aviv u kojem će na Eurosongu 2019. braniti boje Hrvatske. Rezultate kojih je to 16 pjesama ušlo u veliku završnicu Dore doznat ćemo sutra, točno u podne, putem web stranice Dore i mrežne stranice HRT-a: www.hrt.hr.

Recimo i to da će voditelji ovogodišnjeg izravnog prijenosa Dore iz dvorane Marino Cvetković i Green Rooma – u kojem će natjecatelji nestrpljivo pratiti i čekati ishod glasovanja stručnog žirija i publike koja će putem televotinga i sms-poruka izabrati pjesmu koja će nas na proljeće predstavljati na Eurosongu u Izraelu – biti iskusan HRT-ov voditeljski veteran Mirko Fodor sa svoje dvije šarmantne suvoditeljice, Ivom Šulentić i Jelenom Glišić.

error: Content is protected !!