Godišnji retrovizor: 15 stvari koje su obilježile godinu na izmaku (1. dio)

super_moon_mjesec_opatija_2016

Prosinac je mjesec u kojem pogledamo iza sebe i kažemo si: koji sam kurac radio ove godine? Srećom, mi to sve imamo dokumentirano, fotografirano i videom evidentirano, tako da nije osobit problem prisjetiti se svih događaja koja su obilježila 2016. godinu.

Veći problem bio je svesti ih na neki razuman broj, ali i to smo uspjeli stoga od danas pa do posljednjeg tjedna u prosincu možete čitati sve o 15 najznačajnijih stvari iz proteklih dvanaest mjeseci. Malo smo ”umiksali” i politike, i društva, i sporta i kulture, pa dodali i još jedan bonus ulaz, čisto da svakog tjedna imamo isti broj tema.

Pa, eto prve četiri…

BONUS ULAZ: Važno je zvati se Betty. Da, ove godine dogodio se natječaj koji je posramio sve druge natječaje i poslao ih da se pokriju papirima od svoje neinventivnosti. Radilo se o natječaju za poslovni prostor u gradskom vlasništvu u koji je mogao ući bilo koji zakupac… Ako je imao istu trgovinu kao i onaj koji je tada bio u zakupu. U šokantnom obratu, upravo taj je i pobijedio na natječaju na kojem je bio jedini koji je ispunjavao uvjete. Bonus ulaz za kreativnost gradskih službenika, koju bi svakako valjalo proširiti i na svu ostalu natječajnu dokumentaciju.

15. Korporacija. Da se nalazimo u nekoj od onih distopijskih budućnosti u kojima umjesto država, županija i gradova svu vlast i administrativni autoritet, ovo bi područje vjerojatno predstavljali Liburnia Riviera Hoteli. Jedini ”socijalistički gigant” koji je preživio pretvorbu i privatizaciju desetljećima je bio sinonim za gospodarstvo, pa svake godine služi i kao najveći generator vijesti. Ove godine, recimo, u fokusu je bila uloga Ive Dujmića u Nadzornom odobru, iz kojeg se povukao nakon što ga je nadležno povjerenstvo novčano kaznilo zbog sukoba interesa. Zatim su ga napali i predstavnici sindikata koji su tvrdili da nije napravio ništa da zaštiti prava radnika, upravo suprotno – u proteklih šest godina broj zaposlenih, ali i njihov standard, ozbiljno je smanjen. Pa ipak, kompanija iz godine u godinu ostvaruje sve bolje financijske rezultate i privlači sve veći interes ozbiljnih investitora.

14. Luigi x2. Mario je odavno nestao, ali zato Luigi radi za dvojicu. Paralela s junacima popularne videoigrice u ovom slučaju nije promašena, jer dva su uratka braće Kurti iz fotografske radnje Foto Luigi bila među najčitanijim i najgledanijim objavama na našem portalu ove godine. Jedan uradak je fascinantna fotografija Supermjeseca autora Davida Kurtija, a drugi je fantastičan video potapanja broda Vis autora Olivera Kurtija.

13. Oproštaji. Ova, 2016. godina, i u svijetu je bila shvaćena kao godina velikih odlazaka: Lemmy Kilmister, David Bowie, Prince, Leonard Cohen… Mi smo, na liburnijskom području, također imali tužne oproštaje od ljudi koji su obilježili naš javni život – tijekom proteklih 12 mjeseci preminuli su Ivo Kirigin, Zvone Lenžer, Ljubo Kuntarić, Stojan Osojnak

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!