Godišnji retrovizor: 15 stvari koje su obilježile godinu na izmaku (3. dio)

juzina_spasavanje_automobili_mul_2016 (3)

Bliži nam se kraj godine, a time i pregled svih događanja koja su obilježila 2016. Od ukupno 16 stvari koje smo odabrali kao najvažnije u proteklih dvanaest mjeseci, u prvom i drugom smo izdanju godišnjeg retrovizora obradili već pola.

Danas donosimo teme od 5. do 8. mjesta na našoj godišnjoj ljestvici, da bi idućeg utorka zaključili ovaj serijal s odbrojavanjem do 1. pozicije.

Teško vrijeme za matore. Stvarno je teško, kao da se nešto događa s klimom. Ali, to sigurno ne može biti točno, s obzirom na sve ono što kažu gospodin Trump i akademik Paar. No, s druge strane – tko zna, možda ima nešto u svim tim teorijama urote oko ”globalnog zatopljenja”. Jer, nešto divlje je u zraku, a godišnja doba kao da su promijenila svoja mjesta pa nam se smiju dok u kaputima hodamo u lipnju, a u kratkim rukavima se šećemo u prosincu

Demografija. Eto, krenulo nas na demografskom planu, čini se. Djece, očito, ima sve više i više, pa im valja priskrbiti i nove ”kvadrate” za adekvatan rast i razvoj. Upravo to su učinili u Mošćeničkoj Dragi i u Kastvu, gdje su roditeljima olakšali vječnu dilemu oko toga hoće li prvo ”pokupiti klinca” ili ”obaviti šoping” jer to mogu učiniti istovremeno. Konačno, temelje novog vrtića iskopali su i u Opatiji, a gradska je organizaciju tog posla, čini se prema aktivnostima na otvorenju gradilišta, prepustila kompetentnijim pojedincima.

Prodaje & Investicije. Svašta se zanimljivog događalo na liburnijskom nekretninskom tržištu ove godine, a čini se da bi zajednički nazivnik za sve te ”prodaje & investicije” mogao biti – ”očekujte neočekivano”. Naime, ove su godine kupce našle nekretnine kojima to nije uspijevalo već godinama, čak i desetljećima. Između ostalog, Villa Kremenšek koja je očito nerealnu cijenu za derutnu zgradu koja je bila ljetovalište beskućnika pretvorila u ”posao godine” (OK, barem mjeseca) za DUUDI, hotel Adratic je konačno našao zainteresiranog investitora, proradile su hale Javora u Jušićima, Opatija je ispod hotela Royal dobila još jednu atraktivnu plažu, a na prekrasnoj poziciji u Ičićima nekadašnji derutni hotel zamijenit će novi Giorgio II. Dovoljno je to da se upitaš… Giorgio drugi? Otkud sad to? I što se dogodilo s prvim?

Zajedno smo jači. Evo jedne aktualne teme. Kako natjerati ugostitelje da se ujedine i organiziraju u udrugu? Lako. Povećaš im poreze

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

7 years ago

Tjedni retrovizor

2 years ago