Godišnji retrovizor: 15 stvari koje su obilježile godinu na izmaku (4. dio)

rusenje_skalini_icici_mrtvacki_put_ivo_dujmic_2016_1_01

Stigli smo do posljednjeg nastavka ovogodišnje ”inventure događaja” koji su obilježili proteklih 12 mjeseci na liburnijskom području. Dosad smo u tri nastavka obradili 12 takvih tema – u prvom dijelu govorili smo o natječajima, Liburnia Riviera Hotelima, odličnim fotografskim uratcima i svima koji su nas napustili, u drugom dijelu dotaknuli smo se ljetnih događanja, HNK Rijeke, opasnog smeća i srušenih zgrada, a u prošlom dijelu glavni protagonisti bili su vrijeme, dječji vrtići, investicije i PDV.

I sada, konačno, dolazimo do četiri najvažnija događaja koja smo izabrali među tisućama naših tekstova iz 2016. godine. Možete li pogoditi što je na prvom mjestu?

4. Kultivator. Kulturna infrastruktura ove godine stvarno je dobila snažan poticaj, vrijedan desetke milijuna kuna. Doduše, najveći dio otpada na Opatiju u kojoj se dovršava (trebao je biti otvoren do kraja godine, ali to se više ne čini kao izvjestan scenarij) Kulturno-turistički centar, no svoj su značajan obol dali i Matulji izgradivši Amfiteatar ili ”ljetnu pozornicu gornjeg kraja”, ali i Lovran čije se kino već i prije otvorenja pokazalo značajnim dobitkom za kulturnu scenu.

3. Borba za kvadrate. Podosta borbena bila je druga polovica 2016. godine kada je u pitanju borba za prostor. Osobito, borba za određivanje granice između javnog i privatnog prostora. Pokazalo se to u slučaju borbe Grada i Edina Delibegovića za poslovni prostor, borbe između Grada i jedne opatijske obitelji za javni put/okućnicu, no u jednom slučaju, zanimljivo, reakcija Grada je izostala.

2. Izbori. U svakom pogledu, bila je ovo izborna godina… Bilo je izbora na sve strane, no nama su lokalno svakako najzanimljiviji prijevremeni izbori koji su se početkom godine odigrali u Matuljima. Bila je to prva prilika da se testira ”mana” ovako posloženog izbornog sustava u kojem se načelnik bira izravno, odvojeno od Vijeća, a dvije razine vlasti – izvršna i ”odlukodavna” – postavljene su u svojevrsni ”mexican standoff” u kojem jedna drugoj pred glavom mašu napunjenim pištoljima. E, pa, krajem prošle godine pištolj je opalio, a ove godine vidjeli smo svu snagu rata što ga je rasplamsao taj pucanj – savezništva su se rušila i slagala, prijateljstva sklapala i razvrgavala, a atmosfera je bila dovedena do usijanja. Da bi se dogodio rasplet s kojim nitko nije bio zadovoljan – gubitnici jer su izgubili, a pobjednici jer su znali da će za godinu dana sve morati ponoviti.

1. A sad, adio! Ivo Dujmić broji posljednje tjedne na mjestu gradonačelnika Opatije. Nije ga srušio politički protivnik, detronizirali su ga njegovi stranački drugovi i činjenica da se, naposlijetku, ipak dogodilo da ga je netko uspio zadržati za riječ. Do tog trenutka, Dujmić je u borbi za nominaciju naslagao niz kolateralnih žrtava, uspio podijeliti stranku i izazvati sukobe praktički na svim razinama stranačkih organizacija – od Ulice maršala Tita pa do Iblerova trga. Pa i sada, kada je Fernando Kirigin službeno predstavljen kao njegov (potencijalni) nasljednik, čini se da još od Dujmića nismo čuli posljednju riječ.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

7 years ago
error: Content is protected !!