Godišnji retrovizor: 15 tema koje su obilježile 2017. godinu (3. dio)

Drago Gervais (Opatija, 1904.- Sežana, 1957.) najveći liburnijski i opatijski pjesnik

Krajem godine već prema tradiciji bacamo pogled daleko unazad, sve do njenog početka, kako bismo složili sveobuhvatan popis bića, stvari i pojava koje su obilježile proteklih dvanaest mjeseci. U našem godišnjem retrovizoru tako donosimo 15 najvažnijih tema iz 2017. godine odabranih rigoroznim misaonim procesom koji se sastoji od kombinacije meditacije i eliminacije.

U prvom smo dijelu već odradili tri teme – kupoprodaju hotela Paris, zatvaranje Old School Puba te parkirnu problematiku u Opatiji, a ubacili smo i „bonus“ temom s nekoliko „smešnica“ koje su nas ove godine razveselile. Drugi nastavak bavio se društvenim angažmanom članova NK Opatija, gospodarenjem otpadom, izborima te najvećim uspjesima stanovnika Liburnije.

8. Geni kameni. Kako izgleda pravna zaštita u nas, dovoljno ilustrira naslov priče koja se bavila ilegalnim kamenolomima u Kastvu. Pa da ponovimo s naglaskom: Država. Već godinama. Ne može zatvoriti. Ilegalni kamenolom. Koji prijeti zdravlju građana.

7. Nomen. Ernie Gigante Dešković izabran je za ravnatelja Festivala Opatija. Već sama ova vijest zasluživala bi status jedne od ključnih ove godine, no tim sramotnim izborom priča je bila tek na svom početku. Svoj prvi javni nastup – onaj pred Gradskim vijećem – Dešković je odradio katastrofalno: odbio je objasniti svoje reference za tako odgovoran posao, ali je zauzvrat tražio „priliku da se dokaže“. I uistinu se dokazao, između ostalog i pokušajem da samome sebi pripiše zasluge za gostovanje opere Aida u Opatiji, koja je najavljena godinu dana prije njegova imenovanja.

Nažalost, imenovanje Deškovića ravnateljem nije najtragičnija stvar koja je zadesila Festival Opatiju u proteklih godinu dana. Ta čast pripala je Kulturno-turističkom centru, zdanju bez plana i programa, kao i bez konkretne svrhe, čije je otvorenje nekako osmišljeno u vrhuncu izborne kampanje. Nešto prije otvorenja saznalo se da je trošak projekta probio plan za osam milijuna kuna, a nešto nakon otvorenja saznalo se i da to nije konačna cifra, budući da je dvorana izgrađena tako da se s balkona ne vidi pozornica, pa se još love utrošilo na otklanjanje pogrešaka.

Tako je stakleni kubus u negativan kontekst doveo ime velikog pjesnika koje je prisvojio, iako se u godini kada se obilježila 60. godišnjica njegove smrti za Gervaisa u Gervaisu mjesta nije našlo.

6. Ima se, može se. Kako izgleda kvalitetno upravljanje novcem i punjenje kase lovom iz fondova već neko vrijeme pokazuju Lovran i Mošćenička Draga, no ta sposobnost svoj vrhunac dosegla je u ovoj godini kada su vijeća ove dvije jedinice lokalne samouprave izglasale rekordne proračune i projekcije. Ne čudi, stoga, što se Dražani ubrajaju među najbogatije stanovnike Hrvatske.

5. Vrijeme za razmišljanje. Uistinu je vrijeme da se zamislimo nad vremenom, koje svake godine djeluje sve ekstremnije. Uostalom, ako zimska služba odradi intervenciju usred ljeta, o čemu mi govorimo?

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net