ERSTE AD

Godišnji retrovizor: 15 tema koje su obilježile 2017. godinu (4. dio)

Krajem godine već prema tradiciji bacamo pogled daleko unazad, sve do njenog početka, kako bismo složili sveobuhvatan popis bića, stvari i pojava koje su obilježile proteklih dvanaest mjeseci. U našem godišnjem retrovizoru tako donosimo 15 najvažnijih tema iz 2017. godine odabranih rigoroznim misaonim procesom koji se sastoji od kombinacije meditacije i eliminacije.

U prvom dijelu smo već odradili tri teme – kupoprodaju hotela Paris, zatvaranje Old School Puba te parkirnu problematiku u Opatiji, a ubacili smo i „bonus“ temom s nekoliko „smešnica“ koje su nas ove godine razveselile. Drugi nastavak bavio se društvenim angažmanom članova NK Opatija, gospodarenjem otpadom, izborima te najvećim uspjesima stanovnika Liburnije, a treći ilegalnim kamenolomima, rekordnim proračunima, događnjima oko KTC-a i Festivala Opatija i ludim vremenom.

4. Hrvatska muzeološka tragedija. Sličan put kao i Festival Opatija prošao je ove godine i Hrvatski muzej turizma, samo s još tragičnijim posljedicama. Nakon što je za ravnateljicu muzeja postavljena osoba za kojom se repovi vuku još iz prijašnjih zagrebačkih gaža, stvar je vrlo brzo stigla na „crne strane“, u medijima rezervirane za izvještavanje o najnegativnijim društvenim pojavama, a sam muzej gurnut je na marginu društvenih događanja u Opatiji.

3. Demografija. Ove smo godine dobili i službenu potvrdu nečega što već, manje-više, odavno znamo – Opatija više nije najmnogoljudnija na Liburniji, primat su preuzeli Matulji. Demografija jest nešto što muči gotovo sve gradove i općine u Hrvatskoj, ali i „bolest“ razvijenog svijeta, no ipak se čini kako Opatija svoje mlade ljude gubi nešto brže od prosjeka. Svako ozbiljno razmišljanje o daljnjem razvoju grada trebalo bi krenuti upravo od te činjenice.

2. Pao je najveći. Dobro, možda ne najveći, ali svakako jedan od najslavnijih europskih klubova ispraćen je s Rujevice dobrom porcijom u mreži. Pogled na semafor na kraju riječke europske priče dao je lijepu sliku za oproštaj od najuspješnije godine u povijesti HNK Rijeke, godine u kojoj su riječki nogometaši kući ponijeli dvostruku krunu, a navijači su to proslavili na najljepši mogući način.

1. Život udvoje. Kohabitacija je definitivno „pojam godine“ na Liburniji, jer već su valjda svi građani naučili da on označava političku situaciju u kojoj je vlast podijeljena između suprotstavljenih aktera, odnosno različitih političkih opcija. Gotovo niti jedna jedinica lokalne samouprave, uz izuzetak Lovrana, nije u situaciji da joj predsjednik Vijeća i (grado)načelnik pripadaju istom timu. Tu situaciju najbolje su podnijeli Dražani koji su se brzo dogovorili, a i Kastavci nisu „previše dramili“.

Problematične sredine, kao i obično, ostale su Opatija i njen sjeverni susjed, Matulji.

Pitanje je, naravno, kakve su posljedice te kohabitacije za one zbog kojih vlast i postoji, dakle – građane? Pa, i tu su iskustva oprečna: dok se u Opatiji bore oko toga tko će građanima više toga dati pa se vlast i oporba (u kohabitaciji su ovi termini prilično nejasni, pa se čak pojavio i novi – „oporbena većina“) gađaju populističkim mjerama koje, ponekad, i pogađaju „pravo mjesto“, Matulji su u puno težoj situaciji i kod njih se priča svodi na to kome će se i koliko uzeti. I to uz puno galame

Sve to, naravno, ne znači da je kohabitacija loša situacija, jer ona osigurava međusobnu kontrolu dvije poluge vlasti, već, nažalost, da je razina demokracije na našoj lokalnoj razini na niskim granama.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

8 months ago

Tjedni retrovizor

6 years ago
error: Content is protected !!