Godišnji retrovizor: 21 priča koja je obilježila 2014. godinu (drugi dio)

retrovizor_2012

Stigli smo do drugog dijela najvažnijih tema u proteklih 12 mjeseci – nakon jučerašnjih prvih sedam priča, danas nastavljamo s poretkom od 14. do 8. mjesta, a posljednji dio ovog posljednjeg ovogodišnjeg retrovizora objavit ćemo sutra, na samu Staru godinu.

14. Nagradu ”Prošla baba s kolačima” osvaja Općina Matulji, i to za proračun koji je u jednoj godini i više nego prepolovljen – u 2014. godinu Matuljci su ušli na valu najvećeg proračuna u povijesti, koji je iznosio čak 92 milijuna kuna, tijekom godine donijeli su i konačnu verziju proračuna za 2014. koji je iznosio 70 milijuna, da bi na njenom kraju izglasali proračun za 2015. godinu ”težak” svega 40 milijuna kuna. S tendencijom daljneg pada u narednim godinama. Sakramentska brda i planine i ki ih je zmislel

13. Nagradu nazvanu ”Dabog da nemao, pa nemao” osvojili su vaterpolisti VK Opatija, koji su se prvo plasirali u najjaču svjetsku ligu, da bi od nje zatim morali odustati zbog pomanjkanja sredstava. Dobra vijest jest da su ove godine dobili neku ”ekstra lovu”, odnosno 50 tisuća kuna izvan sredstava koja im pripadaju temeljem podjele Sportskog saveza. Za dva gostovanja – taman…

12. Investicije su bile ključna riječ ove godine, a svima koji su u njima sudjelovali pripada nagrada ”Božanski vjetar”. Tu prednjače, naravno, Milenij hoteli koji su otvorili hotel Royal u Opatiji sredinom ljeta, prvi liburnijski hostel u Lovranu na samom početku sezone, te dali novi izgled i atmosferu prizemlju hotela Continental. Investicija o kojoj se malo govorilo, a još manje u nju vjerovalo, iako je u planovima proračuna Grada Opatije za naredne godine zastupljena s ogromnom masom novaca koji bi trebala donijeti, jest ona koja se odnosi na novi trgovačko-poslovni centar na Kuku. No, dok je taj golub na grani, vrabac je sletio na Slatinu. Ipak, po meni osobno najvažnija investicija dogodila se pred sam kraj godine – nakon stotinu godina propadanja opatijskog noćnog života i zatvaranja milijuna klubova, konačno je otvoren jedan novi. I kako se može čuti, ide im sasvim dobro!

11. Nagradu ”Cijena populizma” osvajaju svi građani Liburnije koji su ove godine na vlastitoj koži i računima za vodu naučili kako su krediti skupi. No, krediti mogu biti skupi i prije nego što ih se krene vraćati – iako će se kredit za Dom umjetnosti početi koristiti tek u 2015. godini, a plaćati tek u 2016. godini, i prije nego što je zabodena prva lopata u gradilište jasno je da je opatijska gradska kasa na tom poslu izgubila masne pare. Naime, kredit je podignut nešto prije izbora 2013. godine, kao čisti populistički potez, iako je bilo jasno da u naredne dvije godine neće biti iskorišten.

U međuvremenu, novac je drastično pojeftinio – tako je kredit od 48 milijuna kuna za Dom umjetnosti stajao oko 19 milijuna kuna u kamatama, koje su definirane na nešto manje od 5 posto, dok bi danas, uz prosječnu kamatu od 3,25 ili 3,5 posto kakvu dobivaju jedinice lokalne samouprave u okruženju, kamate bile oko šest ili sedam milijuna kuna niže. Dakle – u ovom slučaju, cijena populizma može se precizno odrediti. Ona iznosi 7 milijuna kuna, što je proračun za sportski savez za tri i pol godine, oko dvadeset godina održavanja Festivala neovisnih kazališta uz ovogodišnju razinu troškova ili oko 14 godina sudjelovanja vaterpolista u najjačoj ligi na svijetu.

10. Nagradu ”Walking Dead” osvaja PGS, za godinu u kojoj je blago preminuo u Gospodinu, a da svi oni doktori koji ga vode to nisu uspjeli primijetiti niti dijagnosticirati glavne bolest, a kamoli ih još početi i liječiti. Dakle, nakon Željka Grbca i njegove ”klike” koja je matuljski PGS napustila 2013. godine, sada je to napravio i Robert Matulja ostavivši svoje dojučerašnje kompanjone da ”izvise”. Oni su se na to spremno sklonili u okrilje vlasti, gdje će ostati još dvije godine nakon kojih će se mirno i tiho povući iz javnog života. Jedini dužnosnik kojeg je PGS na liburnijskom području imao je također u međuvremenu ”promijenio dres”, još više srozavši rejting nekad solidne regionalne stranke kojoj je glave došlo previše ”glavinjanja”.

9. Nagradu ”Turistički bager” osvaja opatijska gradska vlast u suradnji s gradskim komunalnim tvrtkama, za uspješno prisilno rušenje niza objekata na samom početku turističke sezone.

8. Liburnia Riviera Hotelima, pak, pripada nagrada ”Ameba” za uspješno širenje. Nakon ”osvajanja” Cavtata, pao je i Portorož, a usprkos ostvarivanju poprilično velikih profita u ovogodišnjem poslovanju, LRH se nije našao na popisu investitora (vidi br. 12) nego su zarađeno u Opatiji trošili na akvizicije u drugim destinacijama. Činjenica da uz niz zapuštenih objekata na Opatijskoj rivijeri vlasnici tvrtke nisu imali želje niti poticaja za ulaganje ”doma”, govori puno ne samo o tvrtki, već i o političkim odnosima i turističkim potencijalima destinacije u kojoj im je smješteno sjedište.

Naše odbrojavanje stiglo je i do posljednjih sedam najvažnijih tema iz 2014. godine, koje ćemo objaviti sutra, na samu Staru godinu, čisto da imate o čemu razgovarati na dočeku…

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net