Godišnji retrovizor: 21 priča koja je obilježila 2014. godinu (prvi dio)

retrovizor_2012

Ostalo je još svega nekoliko dana do 2015. godine, i vjerujem da će malotko plakati za ovom, 2014. kojoj napokon okrećemo leđa. Ipak, red je da se podsjetimo na teme koje su ju obilježile, barem na liburnijskom području.

Pregledali smo pedesetak ovogodišnjih izdanja Tjednog retrovizora, ponovo pročešljali sve rubrike na našim stranicama i još jednom pročitali gotovo svaki objavljeni tekst te na temelju takve empirijske pripreme odabrali 21 najvažniju priču objavljenu u proteklih 12 mjeseci.

Odbrojavanje ćemo odraditi tijekom tri dana, a kako bi sve bilo zanimljivije, spektakularnije i elitnije, odlučili smo ih obraditi kroz dodjelu lažnih nagrada bOscarIn (TM), čisto da se i njihovi glavni protagonisti imaju čime pohvaliti.

No, prije nego što prijeđemo na stvar, imamo i jedan ”bonus ulaz”, odnosno nagradu dodijeljenu ”izvan konkurencije”.

Bonus. Nagrada ”Bespuća jezične neozbiljnosti” koju dodijeljujemo izvan konkurencije, pripada Gradu Opatiji i njihovoj službi za odnose s javnošću, i to za posebne zasluge obogaćivanja hrvatskog jezika. Tako je u tekstu o uređenju Pančere ovaj eponim postao opća imenica i sinonim za sve tržnice na svijetu. Zanimljivo je da su u Gradu posebno ponosni na tu činjenicu i ustrajni u namjeri da se ne radi o grešci već o namjeri da se odsad tržnica, ma u kojoj svjetskoj metropoli se nalazila, naziva imenom pančera. Jer, da se radi o grešci, već bi ju dosad ispravili u spornom tekstu.

21. Na prvom ulaznom mjestu ove proizvoljne ljestvice smjestila se jedna priča iz prvog kvartala 2014. godine, koja je podigla mnogo bure, a kasnije ostala potpuno zaboravljena. Javna ustanova Park prirode Učka uvela je na nekoliko dana naplatu ulaza na svoj pozamašni teritorij, a zatim ju nakon velike bure u javnosti i negodovanja političara ukinula. Odnosno – privremeno ukinula. Stoga joj dodijeljujemo bOscarIna (TM) za ”Ustrajnost usprkos nedaćama”.

20. Nejasno je što to izabranici Zorana Bogulina imaju protiv Zagrepčana, ali ove godine uspjeli su im poprilično zagorčati život. Ne samo da su iz Kupa izbacili NK Zagreb, koji i nije baš pri vrhu prvenstvene ljestvice, nego su i igrački nadmašili Dinamo u kojem igra ”pola reprezentacije” i samo im je malo sreće nedostajalo da ih nadmaše i rezultatski. Igračima NK Opatija pripada nagrada ”Jbtipsmtriprečkiikojujeizmslo”.

19. Mikavija nije tema koja se pojavila ove godine, nego se već godinama – barem deset intenzivno, a i u desetljeću prije toga nije je nedostajalo – povlači po novinskim stupcima. Ova godina donijela je, međutim, neke nove priče – prvo su Matulji postali vlasnik terena od čak 15 milijuna kvadrata u toj radnoj zoni, da bi se zatim ispostavilo da to ne može spasiti ”javno-privatno partnerstvo” u tvrtki Miklavija LC koja je ”prdnula u rosu”. U konačnici, ispostavilo se i da privatni partner, tvrtka Sparta Matrix, i nije ono za što se izdaje – o čemu ćete detaljno moći čitati u našem velikom specijalu koji objavljujemo tijekom siječnja – stoga njegovi vlasnici, u partnerstvu s općinskim vlastima, zaslužuju nagradu ”Srušilo se sve”.

18. Nagradu ”Luksuz na kraju grada” osvajaju vijećnici Mošćeničke Drage za natječaj u kojem su tražili gotovo pet stotina eura za kvadratni metar vinograda u Sv. Ivanu.

17. Državi je početkom godine prifalilo novaca (iskreno, falilo je novaca i početkom ovog stoljeća, a i početkom državne samostalnosti, ali pustimo to sad) pa su odlučili uzeti malo jedinicama lokalne samouprave. Prvo su im razrezali PDV koji su gradovi i općine u početku pokušali prebaciti na zakupce svojih prostora, a krajem godine izbili su im i još koju kunu novim poreznim pravilima, koju su ovi opet odlučili vratiti povećavajući namete. Tako državi i ”lokalcima” pripada naša nagrada ”Udri ga, slabiji je”.

16. Glazebna priča godine u našim krajevima zove se The Blondes – ove dvije ”muzikalne plavuše” (što je, ujedno, i ime naše nagrade) obilježe su drugu polovicu 2014. godine pobjedom na Čansonfestu nakon koje ih se moglo sresti na svakom respektabilnijem događanju u Opatiji i ”svugdje drugdje”.

15. Investicija koja je završena sredinom mjeseca – POS-ovi stanovi na Tošini – kasnila je sa završetkom devet mjeseci, stoga svi uključeni u projekt zaslužuju nagradu nazvanu ”Dabog vas po smrt poslali”.

I to je prvih sedam (zapravo, osam) priča koje su prema našoj ocjeni obilježile 2014. godinu. Drugi dio donosimo sutra, nakon čega ćete, vjerojatno, moći i pogoditi kojih je sedam najvažnijih tema koje smo ostavili za samu Staru godinu…

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net