Godišnji retrovizor: 21 priča koja je obilježila 2014. godinu (treći dio)

retrovizor_2012

Nakon prva dva izdanja ovog godišnjeg retovizora u kojima smo obradili teme koje su obilježile 2014. godinu – od 21. do 15., te od 14. do 8. mjesta, vrijeme je da predstavimo i – prema našem mišljenju – sedam najvažnijih tema iz proteklih 12 mjeseci.

7. Nagradu ”Bijeli klaun” za najbolji doživljaj cirkusa osvajaju članovi Općinskog vijeća Općine Matulji koji su pokazali kako trebaju izgledati sjednice ovih tijela ako se želi ”publiku” održati budnom. Toliko su bili zadovoljni svojim radom, da im nije bilo dovoljno tek da nastupaju za prisutne novinare i općinske zaposlenike, već su poželjeli svoje ”točke” ovjekovječiti i za otprilike tri milijarde ljudi koja danas ima pristup internetu. To će da bidne pravi hit!

6. Nagradu ‘Firmu gasi, frenda spasi’ osvaja opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić za pokušaj razmontiravanja gradske tvrtke Opatija 21, od kojeg je odustao nakon što su njegovi koalicijski partneri shvatili da se radi o neracionalnom planu s nejasnim ciljevima i prikrivenim željama.

5. Napokon je usvojena strategija turizma za razdoblje od 2014. do 2020. godine – vijest je to koju ćemo moći pročitati valjda za dvije do tri godine, odnosno otprilike u polovici razdoblja na koje se strategija odnosi. Inače, strategija koju radi Fakultet za turistički i hotelski menadžment zanimljiva je u svojoj proturječnosti. Naime, anketom je utvređno da je u percepciji građana utjecaj političara jedna od tri najnegativnije pojave u domaćem turističkom proizvodu. U skladu s vlastitim otkrićem, studija počinje – uvodnom riječi gradonačelnika. Njima, stoga, pripada nagrada ”Pametnom dosta”. Strategija se krenula raditi u godini u kojoj je Opatija proslavla 170 godina turizma, što je vrlo neobična obljetnica za slavlje – obično se slave neke ”okruglije” godine, pa je nakon 125 i 150 bilo očekivano da će se slaviti 175 godina turizma. No, sad je pitanje – hoćemo li raditi veliku feštu i za pet godina, ili ćemo sada slaviti svaku desetu? Dobra vijest iz turističke branše koja se ove godine dogodila jest povezivanje šest turističkih zajednica Opatijske rivijere u zajedničku destinaciju, okrunjeno i jedinstvenim vizualnim identitetom.

4. Nagradu ”Šifra: Danke Dojčland” osvajaju opatijski Parkovi za najoriginalniji oglas 2014. godine. Vjerujem da su objašnjenja suvišna.

3. Lido je ove godine bilo u fokusu javnosti, posebice nakon što se ispostavilo da se ”organi reda i mira” raspituju za detalje koncesijskog ugovora i uloge opatijskih gradskih vlasti u njemu. Ove godine završena je i priča oko tužbe za klevetu koju je gradonačelnik Ivo Dujmić podnio protiv Nikice Pažina. Podsjetimo, Pažin je Dujmića de facto nazvao muljatorom, a sud mu je dao za pravo. Sudionicima ovih zbivanja, stoga nagrada ”Sud je sud, a ćud je ćud”.

2. Da nije bilo događaja koji nadilazi sve osude, a koji se nalazi na prvom mjestu, godinu smo mogli završiti u pozitivnom tonu. Uspjesi HNK Rijeke u domaćim i stranim natjecanjima sportska su priča godine, ne samo u našem kraju, nego i čitavoj Hrvatskoj. Nagradu će si sami zaslužiti…

1. A nagradu ”Sjedi i plači” osvojili su Liburnia Riviera Hoteli koji su u ”slavljeničkoj” godini uništili hotel Kvarner i plasirali se na prvo mjesto najvažnijih događanja. Kad čovjek pogleda rezultat njihove investicije, ostane sretan što su se umjesto daljnjih ulaganja u Opatiju, odlučili za ”šoping” (vidi br. 8).

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!