Gospodarski program HNS-a: Porezno rasterećenje, povećanje dohotka i jačanje obrazovanja @ Opatija

nada_turina_duric_vedran_kruzic_2016_01

Kružić je naglasio kako treba početi ulagati u intelektualni kapital kao temeljni uvjet napretka, a to treba pratiti i porezno rasterećenje, posebice srednjeg sloja koji je nositelj gospodarskog razvoja.

Opatija – Gospodarski program HNS-a predstavili su na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji kandidatkinja na listi u 8. izbornoj jedinici Nada Turina Đurić te čelnik županijskog tima HNS-a i bivši pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić.

– HNS čitavo vrijeme govori o promjenama koje su potrebne da izgradimo moderno, otvoreno i pravedno društvo koje je preduvjet konkurentnog gospodarstva kao temelja ostvarenja višeg standarda i bolje kvalitete života hrvatskih građana, kazao je Kružić, koji je naglasio da se velike prilike otvaraju uz sredstva iz fondova Europske unije koja bi trebalo usmjeriti prema najkvalitetnijim projektima.

Kružić je naglasio kako treba početi ulagati u intelektualni kapital kao temeljni uvjet napretka, a to treba pratiti i porezno rasterećenje, posebice srednjeg sloja koji je nositelj gospodarskog razvoja.

– Prvenstveno treba podignuti neoporezivi dio primanja na 3.000 kuna, te tako osigurati porezno rasterećenje svih građana, ali i ukinuti stopu poreza na dohodak od 40 posto, ili je pomaknuti na razinu primanja od milijun kuna godišnje, kazao je Kružić, koji je najavio i da smanjenje političkog utjecaja na javna i državna poduzeća te daljnju liberalizaciju tržišta.

Nada Turina-Đurić istaknula je kako se hitno mora mijenjati način funkcioniranja našeg obrazovnog sustava. Očit je nedostatak ljudi na tržištu rada za one potrebe koje iskazuju poduzetnici.

– Sustav se mora preorijentirati na potrebe tržišta rada i gospodarstva, mora se uskladiti dugoročno s potrebama koje će se usmjeriti u obrazovanje za zanimanja interesantna ne danas ili sutra, već u sljedećih deset ili dvadeset godina. Jer danas ”guramo” ona zanimanja koja prestaju biti potrebna tržištu, i vjerojatno će mnoga od njih nestati u narednom desetljeću, što znači da ćemo oduzeti mogućnost našoj djeci da žive od svog rada, naglasila je Turina-Đurić.

Uz obrazovanje, dotakla se i pitanja raspolaganja nekretninama u državnom vlasništvu na području Primorja i Liburnije, a koje su već godinama devastirane i neuređene, rekavši kako bi se taj problem mogao riješiti tako da lokalna samouprava dobije ovlasti za kažnjavanje vlasnika objekata koji ih ne stavljaju u funkciju kroz komunalne kazne.

Vedran Kružić poručio je kako je potrebno provesti pametnu specijalizaciju i gospodarsko jačanje hrvatskih regija kroz razvoj centara kompetencija te poticanje modernizacije hrvatskog gospodarstva. Osim toga, potrebno je vratiti povjerenje u sustav i institucije.

– Nakon 800 milijuna kuna ukinutih neporeznih nameta u mandatu tzv. Kukuriku koalicije u sljedećem mandatu smanjit ćemo dodatnu jednu milijardu kuna. Namjeravamo smanjiti porezno opterećenje tvrtkama i građanima, zaključio je Kružić.

Nakon konferencije, Nada Turina-Đurić i Vedran Kružić, u pratnji članova opatijske podružnice HNS-a družili su se i popili kavu s građanima Opatije, kako bi na licu mjesta čuli i saznali ne samo koji problemi ih najviše muče, već i kakvi su njihovi prijedlozi za poboljšanje kvalitete života u ovoj regiji.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!