Gosti traže luksuz: Objekti s 5 zvjezdica lani ostvarili 15 posto rasta, a u zadnje tri godine čak 70 posto više noćenja

Neovisno o kategoriji, objekti s 5 zvjezdica su u posljednjih godinu dana ostvarili 15 posto više noćenja, a u posljednje 3 godine čak 70 posto više noćenja.

Rijeka – Dobrim vijestima o turističkom rastu započela je (n)ova godina. Kvarner je, u još jednoj rekordnoj godini, povećao broj noćenja i dolazaka, u odnosu na početak desetljeća ostvarivši skok od 50 posto.

Pritom je najveći porast ostvaren u objektima visoke kategorije, koji su rasli značajno brže od prosjeka. Tako su hoteli ostvarili 1 posto više noćenja, no hoteli sa 4 i 5 zvjezdica 6 posto noćenja više. Kod privatnog smještaja ta je razlika još izraženija – sav obiteljski smještaj ima porast noćenja od 1 posto, no obiteljski smještaj s 5 zvjezdica ostvario je čak 38 posto više noćenja.  Isto vrijedi i za kampove: 1 posto manje noćenja u kampovima ukupno, ali kampovi s 5 zvjezdica bilježe porast od 22 posto.

Neovisno o kategoriji, objekti s 5 zvjezdica su u posljednjih godinu dana ostvarili 15 posto više noćenja, a u posljednje 3 godine čak 70 posto više noćenja.

Turistima je na Kvarneru u 2019. godini bilo na raspolaganju 190.000 stalnih kreveta koje u smještajnim kapacitetima Republike Hrvatske predstavljaju udjel od 17 posto. Regija Kvarner je na trećem mjestu po broju raspoloživih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj, iza Istarske i Splitsko-dalmatinske županije.

Inače, u turističke rezultate nije uključeno 24.500 dolazaka i 156.000 noćenja ostvarenih u nautičkom prometu koji je samo u posljednjih godinu dana ostvario porast od čak 32 posto. Na Kvarneru postoji dvadesetak luka nautičkog turizma, a Marina Punat sama ostvaruje više od polovice nautičkih noćenja.

error: Content is protected !!