Gostujuća predstava “Eter nad Berlinom” dovodi „male ljude iz radio-kutije“ pod svjetla reflektora @ HKD Sušak

eter nad berlinom 2

Po završetku predstave, bit će održan razgovor s publikom što će ga moderirati dramaturginja Nataša Antulov.

Rijeka – Predstava “Eter nad Berlinom” Pavlice Bajsić Brazzoduro gostuje ovog ponedjeljka, 24. travnja u 19.30 sati u HKD-u na Sušaku.

Riječ je o kazališnom projektu o radiju koji je premijerno izveden u veljači 2016. u berlinskom kazalištu Ballhaus Ost u koprodukciji s Multimedijalnom kolibom iz Zagreba.

Radi se naime o novoj, berlinskoj verziji popularne zagrebačke predstave „Hoerspiel”- mala igra za slušanje (i gledanje) koja u Hrvatskoj igra već tri godine. Ti su projekti dio autoričine šire ideje odnosno hommagea stoljeću radija u kojem se „mali ljudi iz radio-kutije” izvode pred svjetla reflektora i publici otkrivaju skrivene radijske mehanizme, lokalne radijske povijesti, kao i autentičnu, zaboravljenu, umjetničku snagu ovog medija. U “Eteru nad Berlinom” su uz berlinske glumce Andreasa Nickla i Artemis Chalkidou, zaigrali i zagrebački glazbenici i glumci Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro i Matija Antolić.

Za “Eter nad Berlinom” autorica je inspiraciju tražila u djelima Heinricha Bölla, Bertolta Brechta, Alfreda Brauna i Zvonimira Bajsića, te u berlinskom Rundfunk Archivu. Tamo je pronašla radijske snimke stare više od 90 godina a posebno ju je dojmila radijska reportaža iz logora Oranienburg iz 1933. koja je u predstavi scenski rekonstruirana i govori o svevremenom odnosu medija i politike, te širenju diskursa straha i nužnosti obrane odnosno napada. Originalna reportaža završava potresnim riječima nazi reportera: “Dragi radijski slušatelji i slušateljice, javite na radio-stanicu ako netko pokuša vama manipulirati, pomognite tako i vi u izgradnji nove nacionalsocijalističke zemlje Europe.”

U predstavi njemački glumci izvode i djela Zvonimira Bajsića, autoričinog pokojnog oca koji je i u njemačkom radijskom eteru bio cijenjeni i nagrađivani autor 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Radi se o “Slikama iz života jednog radio-dramaturga”, njegovoj posljednjoj radio-drami te o ulomku iz “Praškog proljeća 84.”, njegovom posljednjem “fičeru”, odnosno dokumentarnoj radio-drami koja je izvorno nastala u produkciji Sender Freies Berlina (Radio Slobodni Berlin). Oba naslova slove kao svojevrsni autorski i ljudski testamenti u kojima Zvonimir Bajsić izlaže svoju preokupaciju tišinom, te hrabrost pojedinca kao temelj svake kulture.

Zagrebački glazbenici u predstavi su zasjali u punom sjaju, Ivana Rushaidat kao Marlene Dietrich u “Das ist Berlin”, Matija Antolić kao Ivo Robić, starijoj generaciji njemačke publike poznatiji kao Mr. Morgen u izvedbi “Fremde in der Nacht”, te Dino Brazzoduro u odi “Malom radiju”, to je intimna Brechtova pjesma izbjeglice koji sa sobom vuče tranzistor i moli ga da nikada ne zanijemi i nastavi mu prenositi glasove njegovih neprijatelja.

Berlinska kazališna kritičarka Gesche Mirjam Beyer o predstavi je zapisala: “U projektu Bajsić Brazzoduro ostaje lebdjeti neizgovoreno ali sveprisutno pitanje, što se to skriva iza današnje medijske buke, nešto protiv čega smo svi ostali nijemi. Možda je to ta šutnja, koja nam u predstavi cijelo vrijeme treperi pred očima i zavjerenički šapuće u uho, čak i nakon što se svjetla pozornice ugase.”

Za dizajn plakata i svih popratnih materijala zaslužna je studentica dizajna Klasja Habjan, dizajn svjetla Marino Frankola, ilustracije Dalibor Barić, nagrađivani autor eksperimentalnih filmova, ton Mario Fišter iz Berlina.

Riječko gostovanje predstave “Eter nad Berlinom” ostvareno je zahvaljujući potpori Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj, a predstavi u Rijeci prisustvovat će Arne Hartig, voditelj Odjela za kulturu Njemačkog veleposlanstva.

Po završetku predstave, bit će održan razgovor s publikom što će ga moderirati dramaturginja Nataša Antulov.

eter nad berlinom

N. Cvjetović / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net