Gotovo 10 milijuna kuna za ruralni razvoj na području LAG-a “Terra Liburna”

...ilustracija...

…ilustracija…

– Na temelju strategije imamo mogućnost dobiti do 10 milijuna kuna s kojima ćemo sufinancirati projekte u narednih pet godina za gospodarski, civilni i javni sektor u području poljoprivrede, šumarstva, ruralnog turizma i trženja i prerade poljoprivrednih proizvoda, rekla je predsjednica LAG-a “Terra liburna” Anđela Cvjetković.

Rukavac – Lokalna akcijska grupa (LAG) “Terra liburna” je neprofitna organizacija koja, kao i 50-ak LAG-ova u cijeloj Hrvatskoj, zadužena za izradu Lokalne razvojne strategije (LRS) do 2020. godine, za područje koje obuhvaća. LAG “Terra liburna” djeluje na području općina Mošćenička Draga, Lovran, Matulji, Klana, Viškovo i Jelenje, te gradova Opatija i Kastav.

LAG-ovima se pruža mogućnost da do 2020. godine budu nositelji razvoja ruralnog područja kroz omogućavanje financiranja za projekte iz područja poljoprivrede i razvoja nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima (agroturizam, tradicijski zanati, prerada…), te za potrebe zadovoljavanja temeljnih usluga u ruralnom prostoru. Za potrebe realizacije Programa ruralnog razvoja na razini našeg područja, koristeći metodologiju “lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice” (CLLD – eng. Community-led Local Development), LAG će prema sadašnjoj projekciji Ministarstva poljoprivrede, imati na raspolaganju cca. 1,25 milijuna Eura za financiranje projekata dionika s područja LAG-a. LAG će iduće godine raspisivati natječaje za mjere Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020, na koje će se moći kandidirati prihvatljivi prijavitelji s LAG područja.

– Izrada Lokalne razvojna strategije je u tijeku do kraja ožujka, u suradnji s Riječkom razvojnom agencijom PORIN i brojnim članstvom, sastavljenim od predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora, te vas ovim putem pozivamo na uključivanje kako bismo što uspješnije predvidjeli potrebe i potencijale našega kraja, istaknula je Cvjetković.

U prostorijama LAG “Terra liburna” prošli su tjedan, s ciljem što bolje izrade Lokalne razvojne strategije, održani radni sastanci LAG-a s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i članovima radne skupine za turizam koji su već iznjedrili niz ideja za aktiviranje kulturne i prirodne baštine u službi turizma i povezivanje usluga i proizvoda za jačanje turističke ponude područja.

– Vizija nam je povezati domaću poljoprivrednu proizvodnju, usluge u turizmu, ruralnu infrastruktru poput biciklističkih i pješačkih staza zajedno sa kulturnom baštinom kako bismo proširili ponudu izvan sezone. Moći ćemo financirati samo ono što će biti dio strategije, naglasio je tajnik LAG-a Mario Zaccaria.

Zaključno s 15. veljačom sakupljaju se projektne ideje te se pozivaju svi koji planiraju podizati nove ili restrukturirati postojeće nasade, započeti djelatnost prerade i prodaje svojih proizvoda, obnavljati suhozidnu baštinu, baviti se ruralnim turizmom, baviti se šumarskim aktivnostima ili drugo, da se jave uredu LAG-a. Do sada je LAG zaprimio šarolike projektne ideje: od obnove eko-etno sela na Mitsko-povijesnoj stazi ”Trebišće-Perun“ s tematikom slavenske mitologije Općine Mošćenička Draga, izgradnje i adaptacije kušaone Učkarskog sira OPG-a Resul Maliki, očuvanje zvonejskih njiva s obnovom suhozidnih bedema i terasa Udruge proizvođača grozja i vina „Jarbola“ i gradnje multifunkcionalnog objekta u službi zajednice u Zvonećima, obnove starina u ruralne kuće za iznajmljivanje, sadnja i time spašavanje lovranskog maruna Udruge Lovranski marun te mnogi drugi.

Lokalna akcijska grupa “Terra liburna” nalazi se u Rukavcu, na adresi Rukavac 61A, a detalje možete saznati na telefon 099/3329-283, e-mail lag.terraliburna@gmail.com, web stranici www.terra-liburna.hr ili putem Facebook profila.

Anketa za analizu stanja LAG područja nalazi se na ovom linku, javni poziv za dostavu projektnih ideja možete učiniti ovdje, a kratki vodič za ruralni razvoj područja LAG-a “Terra liburna” do 2020. godine dostupan je klikom na ovaj link

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!