Gotovo svi gradovi i općine na Liburniji izašli u susret ugostiteljima: Samo Opatija ne dopušta širenje terasa na javne prostore

Gotovo svi gradovi i općine na Liburniji izašli u susret ugostiteljima: Samo Opatija ne dopušta širenje terasa na javne prostore

Dio Gradske lože ostavljen je na korištenje kastavskim ugostiteljima...

Grad Kastav prvi je donio odluku kojom je omogućeno širenje ugostitelja i na javne prostore, u onim situacijama gdje je to prostorno moguće. Vrlo brzo nakon toga, istu odluku donijeli su i Matulji.

Opatija, Kastav, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga – Ugostitelji diljem Hrvatske, pa tako i na turizmu snažno okrenutoj Liburniji, početkom ovog tjedna ponovo su otvorili svoja vrata. Iako su brojni građani najavljivali „stampedo“ po ukidanju mjere koja je „pod ključ“ stavila kafiće i restorane, čini se da je povratak na staro u većoj mjeri izostao, a ugostitelji su se našli u poprilično izazovnoj situaciji.

Jedna od mjera koja im ograničava poslovanje strogi su uvjeti o razmaku na terasama koji im značajno smanjuju ukupan broj posjetitelja koji u istom trenutku mogu boraviti na tom prostoru. S dolaskom ljepših dana, terasa će kao „resurs“ biti sve traženiji, ali i sve oskudniji. Zbog toga je hrvatsko udruženje ugostitelja tražilo od gradova i općina diljem Hrvatske da, privremeno, lokalima omoguće širenje terasa i na susjedne prostore, a mnoge su lokalne uprave pozitivno odgovorile na taj zahtjev.

Slična situacija vrijedi i za liburnijsko područje. Od pet jedinica lokalne samouprave, samo jedna nije izašla u susret svojim ugostiteljima. Radi se o onoj koja ima i najveću korist od ugostiteljske, restoraterske i hotelijerske djelatnosti – Gradu Opatiji. Kako neslužbeno doznajemo, na sastanku Udruženja obrtnika Opatija, čiji je potpredsjednik zamjenik opatijskog gradonačelnika Emil Priskić, odaslana je poruka kako je dosadašnjim mjerama Opatija dovoljno dala gospodarstvu te kako ne treba očekivati dodatne ustupke, ali i kako bi širenje terasa nagrdilo sliku grada te narušilo ravnopravnost ugostitelja obzirom da svi nemaju iste uvjete.

Nešto drugačiji stav imali su opatijski susjedi. Grad Kastav prvi je donio odluku kojom je omogućeno širenje ugostitelja i na javne prostore, u onim situacijama gdje je to prostorno moguće. Vrlo brzo nakon toga, istu odluku donijeli su i Matulji. Lovran i Mošćenička Draga nisu donijeli službene odluke kojima je širenje ugostitelja na javne prostore omogućeno, već na temelju zahtjeva samih ugostitelja, odobravaju takve opcije tamo gdje su izvedive, odnosno gdje ne narušuju normalno odvijanje aktivnosti na javnom prostoru.

error: Content is protected !!