Grad će smanjiti zakupnine obrtnicima izvan sustava PDV-a @ Opatija

...ilustracija...

…ilustracija…

Nakon on-line magazina Pod Učkun, o ovom su problemu izvjestili i ostali tiskani mediji i televizije, a posljedica toga je prijedlog da se zakupcima izvan sustava PDV-a najamnina umanji za 28 posto, o čemu će odlučivati Gradsko vijeće.

Opatija – Medijski pritisak urodio je plodom, jer gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić na jučerašnjem je kolegiju donio odluku o smanjenju zakupnine onim zakupcima gradskih prostora koji nisu u sustavu PDV-a. Naime, kako je prvi pisao PodUckun.net, Grad Opatija (kao i sve ostale jedinice lokalne samouprave) ušao je početkom godine u sustav PDV-a, pa su tom prilikom iz Grada poručili kako će se PDV obračunavati na cijenu najma gradskih prostora. U toj situaciji najviše bi pogođeni bili obrtnici koji nisu u sustavu PDV-a, kojima bi najamnina narasla za 25 posto bez mogućnosti odbitka pretporeza.

Nakon toga, o ovom su problemu izvjestili i ostali tiskani mediji i televizije, a posljedica toga je prijedlog da se zakupcima izvan sustava PDV-a najamnina umanji za 28 posto, o čemu će odlučivati Gradsko vijeće.

– U obrazloženju prijedloga ove odluke navodi se da uvažavajući činjenicu otežanih uvjeta poslovanja naših zakupnika, posebice malih poduzetnika, kao i radi ujadnačavanja uvjeta poslovanja, predlaže se da se zakupcima koji su obveznici poreza na dohodak ili dobit, a nisu upisani u registar obveznika PDV-a, odobri popust ugovorene zakupnine za 28 posto za tekući mjesec u 2014. godini počevši od veljače, ali pod uvjetom da su podmirili sve dospjele obveze prema Gradu Opatija do isteka mjeseca koji prethodi mjesecu za koji se odobrava popust, poručili su iz Grada.

Doduše, to će ipak značiti da će najamnine ponešto porasti – dosad se svim redovnim platišama odobravao popust od 10 posto na ugovoreni iznos najamnine – kao i da će za račune za siječanj ipak morati platiti ”u punoj cijeni”.
Također je na kolegiju gradonačelnika razmatrana inicijativa članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata da im se pomogne u postupku legalizacije bespravnih objekata na način da Grad članovima umanji komunalni doprinos. Tako će se pred vijećnicima Gradskog vijeća Opatije naći i prijedlog odluke u varijanti da se članovima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata za objekte koje legaliziraju, a koji su ukupne bruto površine do 400 ”kvadrata00 i moraju biti namijenjeni stanovanju ili poljoprivrednoj obradi – smanjuje iznos za plaćanje komunalnog doprinosa za 90 posto.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!