Grad održao pregovore sa sindikatima o smanjenju plaća, Dujmić kaže da će restrikcije trajati ‘koliko bude potrebno’

Predloženo je umanjenje osobnog dohotka u iznosima: 30 % za osobne dohotke veće od 10 tisuća kuna u brutto iznosu, 25 % za osobne dohotke od 8,5 do 10 tisuća kuna brutto, odnosno 20 % za osobne dohotke manje od 8,5 tisuća kuna u brutto iznosu.

Opatija – Gradonačelnik Ivo Dujmić sa suradnicama, pročelnicom UO za financije i društvene djelatnosti Tamarom Sergo i višom stručnom suradnicom za ljudske potencijale Tamarom Pičuljan Bajt održao je sastanak s predstavnicima sindikata koji djeluju u gradskoj upravi Grada Opatije i gradskim ustanovama Festivalu Opatija, Gradskoj knjižnici i čitaonici „Viktor Car Emin“ i Dječjem vrtiću Opatija.

Na sastanku je razmotrena ponuda gradonačelnika za privremenim umanjenjem plaća djelatnika zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa koja će se, nedvojbeno, negativno odraziti na stanje gradskog proračuna. Grad Opatija je specifičan utoliko što gotovo u stopostotnom iznosu ostvaruje prihode od turizma i djelatnosti koje su vezane uz turizam, a u ovoj sezoni te prihode nećemo moći ostvariti.

Podsjetimo, predloženo je umanjenje osobnog dohotka u iznosima: 30 % za osobne dohotke veće od 10 tisuća kuna u brutto iznosu, 25 % za osobne dohotke od 8,5 do 10 tisuća kuna brutto, odnosno 20 % za osobne dohotke manje od 8,5 tisuća kuna u brutto iznosu.

Predloženi bi anex kolektivnih ugovora bio na snazi do 1. listopada 2020., a nakon toga bi se sukcesivno situaciji s punjenjem gradskog proračuna osobni dohodci vraćali na sadašnju razinu. U navedenom razdoblju predlaže se i odgoda isplata ostalih prava reguliranih kolektivnim ugovorom (regres, jubilarna nagrada, božićnica).

Sindikati su svjesni teškoće novonastale situacije i uvažavaju argumente poslodavca. Svi su složni da je u ovom trenutku najvažnije očuvati i zdravlje i radna mjesta. Isto tako, gradonačelnik je istaknuo da uvažava sve sugestije sindikata.

– Predložene mjere štednje dobro su promišljene, neizbježne i dugoročno dobro rješenje za sve zaposlene, ali i za građane Grada Opatije. Neophodno je da se izvori proračuna ustale, a nerealno je očekivati da će se to dogoditi u kratkom vremenu, smatram da smo optimistično odlučili da se ova umanjena odnose na razdoblje do 1. listopada 2020. godine. Kao što sam već istaknuo, restrikcija će trajati isključivo koliko bude potrebno, kazao je gradonačelnik Dujmić. Na sastanku je dogovoreno da će se sindikati što je moguće prije očitovati o prijedlogu, najkasnije u roku od 8 dana.

Podsjetimo, gradonačelnik Dujmić je donio privremenu obustavu izvršenja proračuna čime je Opatija postala jedina jedinica lokalne samouprave s područja Liburnije koja je pribjegla ovoj drastičnoj financijskoj mjeri, dok je Lovran pripremio je plan poslovanja uz pretpostavku trajanja izvanrednih okolnosti od 90 dana. Prema riječima Bojana Simoniča u naredna tri mjeseca neće se dovesti u pitanje niti jedna obveza od strane općine – od isplate stipendija, socijalnih naknada, do izvršenih programa i aktivnosti.

I matuljski vijećnici izglasali mjere pomoći gospodarstvu i roditeljima vrtićara

error: Content is protected !!