Grad Opatija drugi u Hrvatskoj prema proračunskom trošku za plaće

grad_opt_2012

Grad Opatija reagirao je na podatke navedene u Index-ovu tekstu, navevši kako se ne radi o trošku samo za zaposlene u lokalnoj upravi, već u svim gradskim tvrtkama i ustanovama.

Opatija – Pogledajte koliko nam novaca uzimaju za financiranje lokalnih političara i njihovih uhljeba naslov je teksta objavljenog na portalu Index.hr, u kojoj su analizirali omjer broja stanovnika hrvatskih gradova i općina i proračunskih troškova za zaposlene u lokalnoj upravi. Prema analizi, na vrhu su bili gradovi i općine u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, a na visoko drugo mjesto u Hrvatskoj, odmah iza Umaga, smjestio se Grad Opatija.

Kako je naveo Index, na vrhu top liste najrastrošnijih gradova nalazi se Umag s potrošnjom 2713 kuna po stanovniku, druga je Opatija s 2150 kuna zatim slijede Rovinj (2113), Krk (2086) i Mali Lošinj (1995). Na šestom mjestu nalazi se Dubrovnik s 1947 kuna, zatim slijedi Pazin s 1927 pa tek onda Zagreb s 1856 kuna. Na dnu Top 10 liste su Buzet i Poreč.

Grad Opatija reagirao je na podatke navedene u Index-ovu tekstu, navevši kako se ne radi o trošku samo za zaposlene u lokalnoj upravi, već u svim gradskim tvrtkama i ustanovama.

– Točno je da su u ukupnim rashodima za plaće na godišnjoj razini, uz zaposlenike gradske uprave Opatije, uvršteni i rashodi za plaće i drugih proračunskih korisnika, a to su: djelatnici dječjeg vrtića, knjižnice, Javne vatrogasne postrojbe Opatija i Hrvatskog muzeja turizma. Financiranjem plaća ovih djelatnika osiguravaju se građanima potrebne usluge koje samo svjedoče o kvaliteti i standardu, a ne o rastrošnosti. Podsjećamo da je zakonsko ograničenje visine sredstava za plaće jedinicima lokalne samouprave 20 posto u odnosu na ostvarene prihode u ranijoj godini. Ukupni postotak mase za plaće djelatnika opatijske gradske uprave u odnosu na prihode od poslovanja u ranijoj godini iznosi 13,4 posto za 2012. godinu, a 11,9 posto za 2013. godinu, naveli su u Gradu Opatiji.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!