Grad Opatija i Akcija mladih o slučaju škalini

skalini_txt_1…u svom demantiju Grad Opatija tvrdi – nema tužbe, nema spora…
…Akcija mladih kaže – nije ”Opatija s dušom”, nego ”Opatija s gušom”…

Opatija – Medijski napisi o ičićanskom ”slučaju škalini” u kojem je gradonačelnik Ivo Dujmić navodno tužio Grad Opatiju zbog toga što su škaline, kao dio stoljetnog Veprinačkog puta, izgrađene na njegovu terenu, izazvao je velik interes javnosti. I dok većina s podsmjehom gleda na aktivnosti gradonačelnika koji je ”tužio sam sebe”, iz Grada stiže demantij čitave priče.
Radovi na stepenicama i ogradi u ulici Fantovo – Veprinački put, u Ičićima, koji su više puta spominjani u medijima, obavljeni su na zahtjev Mjesnog odbora Ičići, koji je prvi put podnesen 2008. (prije mandata aktualnoga gradonačelnika), te potom ponavljan idućih godina, iako je još 2001. izgrađena cesta koja je preuzela ulogu stepenica. Riječ je o jednom u nizu zahvata redovnog održavanja, koje se rješavaju u dogovoru nižih razina gradske uprave s nadležnim mjesnim odborima, o kojima ne odlučuje gradonačelnik. Tako ni u ovom slučaju gradonačelnik nije sudjelovao u odlučivanju o provedbi zahvata, niti je znao za njega.
Uvidjevši da su stepenice izgrađene na njegovu terenu, gradonačelnik Dujmić angažirao je odvjetnički ured, putem kojeg je podnio zahtjev u vezi potrebe usklađenja katastarskog stanja i stanja u zemljišnim knjigama. Dakle, nema tužbe i nema spora. Grad Opatija prihvatio je prijedlog da se neusklađenost prikaza zemljišta u važećim katastarskim planovima i operatu riješi u postupku osnivanja novih zemljišnih knjiga, te se uskoro očekuje početak izlaganja podataka nove izmjere. Naime, postoje dva važeća katastarska operata: ista čestica u jednome postoji kao javni put, dok je u drugom operatu uopće nema. Kao dodatni argument za rješavanje ovog zahtjeva treba navesti da stepenice ne postoje u UPU Ičići, koji je donesen u siječnju 2009. godine.
Dodatno napominjemo da od izgradnje ceste prije desetak godina do srpnja 2010. navedene stepenice nisu postojale, a komunikacija s gornjim putem Veprinačkog puta se je nesmetano odvijala po novoizgrađenoj cesti. Kako je Grad za ovu namjenu utrošio oko 69.000 kuna, stepenice će ostati otvorene dok se ne riješi neusklađenost prikaza zemljišta u važećim katastarskim planovima i operatu. Ograda koja se trenutno postavlja, bit će prekinuta na izlazu stepenica te će služiti sigurnosti odvijanja prometa, navodi se u priopćenju Grada Opatije.
Vijećnici Akcije mladih Igor Puž i Tomislav Lesinger, uime stranke iznijeli su osudu poteza gradonačelnika Dujmića.
Njihovo reagiranje prenosimo u nastavku teksta.
Zgroženi smo bahatošću gradonačelnika, jer ovakvo vođenje grada sigurno nije onakvo kakvo su građani zaslužili niti kakvo žele. Ovo nije rad za Opatiju ”z dušun”, kako se navodilo u predizbornoj kampanji, već priprema za skori završetak mandata, tjeranje vlastitog interesa na uštrb povijesne baštine i proračuna grada Opatije. Da li zaista postoji netko tko vjeruje da gradonačelnik jednoga grada ne zna da mu se na vlastitoj zemlji obavljaju radovi u njegovom gradu?! Zar je zaista moguće da NAŠ gradonačelnik vjeruje kako će mu građani ovakve ispade tolerirati? Ovakve stvari se nikada ne rade slučajno, a vjerujemo da građani Opatije nisu naivni.
Ovakav slučaj dodatno otvara sumnju i u donošenje Detaljnog urbanističkog plana ”Triestina”, jedinog DPU-a kojeg plaća grad Opatija, jer baca potpuno drugačije svijetlo i dovodi u pitanje po čijoj će se želji i o čijem interesu donijeti i provoditi. Nakon što je dogradonačelnik odlučio okušati sreću u pročelničkoj funkciji drugog grada, gradonačelnik se odlučio okoristiti funkcijom kako bi sredio zemljišnu papirologiju, a još samo nedostaje da predsjednika gradskog vijeća smjeste u gradsku tvrtku kako bi njihova mandatna misija bila ispunjena i kako bi spremno dočekali kraj mandata. Očito su toliko uvjereni da će izgubiti sljedeće izbore da iz petnih žila traže izlaznu strategiju i osiguranje za razdoblja poslije mandata. Što će se u međuvremenu događati s našom Opatijom?
Kao da osam milijuna kuna utrošenih za opatijsku tržnicu, koja nakon restauracije prokišnjava, a fasada otpada, nije dovoljna sramota. Osim financija, postavljamo i pitanje što je s kulturnim i povijesnim dobrom staze koja se ruši, a koja je dio zavičajne tradicije i kulture. Pitanje je tko zaista vodi ovaj grad? Privatna osoba Ivo Dujmić ili gradonačelnik Ivo Dujmić? Tko će građanima Opatija nadoknaditi štetu koja je učinjena bahatim razbacivanjem gradskog novca, kojeg usput budi rečeno, konstantno nedostaje i koji je glavni razlog za trenutno sramotno stanje grada.
Borba protiv krupnog kapitala, koji bi služio svima, bila je glavna predizborna točka vladajuće koalicije, a sada ovaj sitni kapital služi samome sebi (teren, LRH)… Kako jednom gradonačelniku privatni interes može biti ispred gradskog?
S obzirom da i sami volonterski djelujemo u Mjesnim odborima grada Opatije, želimo izraziti podršku MO Ičići i potpuno razumijemo nezrelost gradskih službi, te im otvoreno nudimo podršku u radu, inicijativama i daljnjim nastojanjima da zadrže svoje stavove i da ne podliježu političkom pritisku i pokušaju zataškavanja. Nadamo se da ovakav čin neće izazvati poplavu tužbi građana koji su dali dio svoje nekretnine, odnosno zemljišta, za nerazvrstane ceste i puteve za opće dobro. Upravo njima dugujemo zahvalnost zbog nastojanja da svaki kutak Opatije dobije svoju prometnicu i put, iako već desetljećima od izgradnje nisu katastarski ucrtani.
Apsolutno je nedopustivo ovakvo ponašanje Ive Dujmića, sada kada je u poziciji direktno utjecati na odluke grada i u vezi ovog slučaja. Samo se nadamo da ovakav scenarij nije uvod u puno veće probleme koji Opatiju očekuju na velikim projektima. Jer ako je ovakva panika i neozbiljnost oko jednog zemljišta, što možemo sve očekivati u planovima i realizaciji velikih projekata koje si je ova vlast zadala. Ovo nije ”Opatija s dušom”, ovo je ”Opatija s gušom”, kaža se u reagiranju koje potpisuju Puž i Lesinger.
Davor Žic / Liburnija.net
___________________________________________________________________________________________
Liburnija.net; Vaše online novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!