Grad Opatija raspisao natječaj za stipendiste – Posebno se boduju deficitarna zanimanja

Stipendije se dodjeljuju temeljem četiri kriterija – za školski, odnosno akademski uspjeh, temeljem imovinskog statusa, u slučaju kad se kandidat obrazuje za deficitarna zanimanja te za poslijediplomske studije – doktorate.

Opatija – Proračun je trenutačno „u blokadi“, no Grad Opatija raspisao je natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za aktualnu školsku i akademsku godinu. Stipendije se dodjejuju temeljem četiri kriterija – za školski, odnosno akademski uspjeh, temeljem imovinskog statusa, u slučaju kad se kandidat obrazuje za deficitarna zanimanja te za poslijediplomske studije – doktorate.

Stipendije se dodjeljuju za školovanje u srednjim školama u Republici Hrvatskoj i za studije na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj te na visokim učilištima izvan Republike Hrvatske, a rok za prijavu je 15 dana.

Temeljem školskog uspjeha, za stipendiju mogu konkurirati učenici od 2. do 4. razreda srednje škole te redoviti studenti, koji imaju prebivalište na području Grada Opatije, i to najmanje posljednjih pet godina bez prekida ili 15 godina s prekidima te da su ostvarivali prosjek od barem 4,5 u srednjoj školi, odnosno 4,0 na fakultetu.

Za imovinski status, kriterij ocjena nešto je blaži i iznosi 4,0 za učenike, odnosno 3,5 za studente, a korisnik mora ispunjavati jedan od definiranih socijalnih kriterija.

Deficitarnim zanimanjima smatraju se dvogodišnji ili trogodišnji srednjoškolski programi zavarivač, bravar, zidar, kuhar, konobar, slastičar, vozač motornog vozila, mesar, stolar, limar; četverogodišnji ili petogodišnji srednjoškolski programi medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege, strojarski tehničar te sveučilišni studiji računarstva, strojarstva, elektrotehnike, medicine, farmacije, rehabilitacije, logopedije, brodogradnje, socijalnog rada, socijalne pedagogije, glazbene pedagogije te nastavnički smjerovi fizike i matematike, matematike i informatike, biologije i kemije ili geografije. Pritom opći uspjeh u prethodne dvije godine obrazovanja mora biti barem 3,5.

Više informacija o uvjetima natječaja i bodovanju dostupno je na stranicama Grada Opatije.

D. Ž. / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net