Grad prestaje ‘plaćati račune’: Gradonačelnik Dujmić donio odluku o obustavi isplata iz proračuna @ Opatija

Najavio je kako će novi prijedlog rebalansa proračuna za tekuću godinu predsjedniku Gradskog vijeća Robertu Kureliću poslati do kraja tjedna, radi žurnog sazivanja sjednice Gradskog vijeća, kako bi privremene mjere trajale što kraće.

Opatija – Gradonačelnik Ivo Dujmić donio je Odluku o privremenim mjerama za uravnoteženje Proračuna Grada Opatije, koja može trajati najviše 45 dana, javili su iz Grada Opatije. Ova mjera znači da Grad Opatija tijekom sljedećih mjesec i pol dana neće „plaćati račune“, odnosno da neće izvršavati planirane rashode i izdatke koji do sada nisu izvršeni u cijelosti, što uključuje i gradske naknade, subvencije i poticaje. Isto tako, ugovoreni rokovi plaćanja prolongiraju se za 30 dana.

– Činjenica je da Gradsko vijeće Grada Opatije na svojoj posljednjoj sjednici nije donijelo odluku o prodaji imovine koja je izrijekom bila planirana u proračunu za 2018. godinu, kao ni odluku o kreditnom zaduženju kojima bi se osigurali prihodi i primici proračuna za uravnoteženje s planiranim rashodima i izdacima za 2018. godinu, kako je bilo predloženo rebalansom. Poznato je da su Programom gradskih poticaja građanima u proračunu za 2018. javne potrebe narasle za 10 milijuna kuna (poticaji za novorođene, besplatan vrtić, umirovljenici), poticaji gospodarstvu više od 3 i pol milijuna kuna (ukidanje poreza na potrošnju, poticaji za zapošljavanje, otvaranje tvrtki i OPG-ova). Te su mjere utjecale na porast kvalitete života građana Opatije, čemu svjedoči i prošloga tjedna dobiveno priznanje na natječaju za kvalitetu života u srednje velikim gradovima, na kojem smo osvojili visoko drugo mjesto u Hrvatskoj. Stoga su prijedlozi koje je Gradsko vijeće odbilo bili logičan korak za uravnoteženje proračuna te osiguranje nastavka isplate potpore građanima i gospodarstvu, stoji u priopćenju koje potpisuje gradonačelnik Ivo Dujmić.

Najavio je kako će novi prijedlog rebalansa proračuna za tekuću godinu predsjedniku Gradskog vijeća Robertu Kureliću poslati do kraja tjedna, radi žurnog sazivanja sjednice Gradskog vijeća, kako bi privremene mjere trajale što kraće.

– Što prije Gradsko vijeće Grada Opatije izglasa rebalans Proračuna, ukinut će se privremene mjere za uravnoteženje Proračuna, kako bi se nastavila realizacija planiranih aktivnosti, jer je naš zajednički posao, prvenstveno, raditi u javnom interesu, zaključio je Dujmić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!