Grad u sustavu PDV-a, najamnine rastu za 25 posto @ Opatija

grad_opt_2012

Naime, poručuju iz gradske uprave, kako je Grad od 1. siječnja ušao u sustav PDV-a, tako će se zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu Grada od ove godine fakturirati i obračunati pdv na iznos najma.

Opatija – Porez na dodanu vrijednost od 1. siječnja postao je dio poslovanja opatijske gradske uprave. Naime, kako izvještavaju iz Grada Opatije, na kolegiju gradonačelnika i zamjenika sa pročelnicima gradske uprave, održanom jučer predstavljene su informacije o zakonskim novinama iz nadležnosti Grada Opatije, kao i s informacijom o ulasku Grada u sustav PDV-a.

To će značiti i veće namete, i to za čak 25 posto, zakupcima gradskih poslovnih prostora. Naime, poručuju iz gradske uprave, kako je Grad od 1. siječnja ušao u sustav PDV-a, tako će se zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu Grada od ove godine fakturirati i obračunati PDV na iznos najma.

Na kolegiju je prihvaćena i preporuka unutarnje revizije o knjigovodstvenoj evidenciji namjenskog trošenja proračunskih sredstava za neprofitne udruge, s početkom primjene za 2014. godinu.

Svrha je postići jasniji, potpuniji i točniji uvid u trošenje proračunskih sredstava. Korisnici proračunskih sredstava, bilo da ih ostvaruju direktno ili preko posrednika, dužni su u okviru svojih poslovnih knjiga osigurati jasno vidljiv trag proračunskih sredstava, kao i stvarnu upotrebu tog novca.

Na kolegiju je također izvješćeno da Grad počinje s aktivnostima na izgradnji ceste kod zgrade Fakulteta u Iki, koja će voditi do lučice, što je dio projekta proširenja prostora Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Ivan Mellor / PodUčkun.net