Građani od danas mogu iskoristiti pravo na sufinancirane zdravstvene preglede @ Matulji

Općina Matulji

Općina Matulji

Među pretragama su Color Doppler krvnih žila kao koristan alat pri otkrivanju bolesti krvožilnog sustava i prevencije moždanog i srčanog udara, ginekološki pregledi te suradnja vrtića sa ordinacijom dentalne medicine.

Matulji – Niz različitih zdravstvenih programa, s ciljem prevencije najučestalijih bolesti, za svoje je građane pripremila Općina Matulji, a predstavila ih je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji zamjenica načelnika Eni Šebalj.

– Građani su kroz nekoliko godina prihvatili ovu inicijativu i prepoznali važnost preventivnih programa te se po svakom ponuđenom programu godišnje pregleda između 150 i 300 građana. Ove brojke pokazuju da je uspjeh postignut i da zaista možemo bit zadovoljni sa rezultatima i postignutim navikama kod građana, kazala je Šebalj, naglasivši kako danas starta prva grupa preventivnih programa za ovu godinu, u kojoj je i pretraga ”Color Doppler krvnih žila”.

Radi se o ultrazvučnoj pretrazi koja omogućuje analizu stjenke krvnih žila kojom je moguće utvrditi aterosklerotske promjene, prisutstvo plaka kao i eventualnih zadebljanja i suženja krvnih žila. Važnost ove pretrage je u činjenici da su dnas bolesti krvožilnog sustava sve učestalije, a njihovim pravovremenim otkrivanjem moguće je prevenirati niz zdravstvenih problema i oboljenja poput moždanog i srčanog udara, bolesti koje su među prvima po smrtnosti kod današnjeg stanovništva.

– Pregledi su namijenjeni građanima iznad 50 godina. Obavljat će ih Poliklinika Dental na adresi Lošinjska 16 u Rijeci, a građani će se moći vezano uz individualne probleme odlučiti za Color-Doppler vrata, ruku ili nogu. Građani će prilikom pregleda dobiti pisani nalaz specijaliste te će se one kod kojih to bude potrebno uputiti dalje kod svog liječnika sa preporukom za daljnje preglede, objasnila je Šebalj dodavši da će od cijene pregleda koja iznosi 190 kuna Općina Matulji financirati 150 kuna, dok će ostatak od 40 kuna biti trošak zainteresiranih građana. Prema njenim riječima, za ostvarivanje prava na sufinancirani pregled potrebno je u Općini Matulji podignuti potvrdu uz predočenje prebivališta putem osobne iskaznice.

– Važno je napomenuti da je broj potvrda limitiran sredstvima osiguranim u Proračunu za navedenu pretragu, što znači da će se potvrde izdavati do isteka planiranih sredstava koja su za ovu namjenu određena u iznosu od 18 tisuća kuna. Ono što je potrebno istaknuti je da se građani moraju naručiti u ordinaciji najkasnije kroz 5 dana od dana izdavanja potvrde nakon čega će obaviti pregled prema zakazanom terminu u roku od sedam dana. U slučaju neprijavljivanja za narudžbu u predviđenom petodnevnom roku potvrda prestaje biti važeća kako bi što veći broj ostalih zainteresiranih iskoristilo mogućnost pregleda, kazala je Šebalj.

Uz Color-Doppler, Općina će sufinancirati i ginekološke preglede u ordinaciji dr. Klaudije Benić Salamon za sve zainteresirane Matuljke starije od 40 godina, i to u udjelu od 50 posto. Cilj ovog programa je potaknuti žene da se kroz preventivne preglede zaštite od najučestalijih malignih bolesti kod žena kao što je karcinom dojki i karcinom vrata maternice te da se u što kraćem roku od odluke za kontrolu i kontroliraju budući da preduge liste čekanja za posljedicu nerijetko imaju odgađanje pregleda.

– Za djecu vrtićke dobi krenuli smo sa financiranjem projekta ”Zdrava djeca – zdravi zubi” koji ima za cilj suzbiti strah kod djece od stomatologa jer dijete bez straha do zubara je u konačnici dijete bez karijesa, a ujedno je to i prevencija ostalih zubnih i ortodontskih problema. U sklopu projekta odvijat će se edukacije djece u vrtiću, uvođenje pranja zubi u vrtiću, posjet vrtićkih grupa ordinaciji dentalne medicine gdje će provesti pregled zuba i premazivanje pastom za očuvanje zdravih zubi, pomoć kroz kontakt s roditeljima na roditeljskom sastanku te radionice u vrtiću i ordinaciji dentalne medicine. Projekt je već u tijeku, a provodi ga ordinacija dentalne medicine mr. sc. Darije Simčić u neposrednom susjedstvu vrtića što olakšava posjete djece zubnoj ordinaciji, a kroz aktivnosti s DV Matulji. Time zubar zapravo postaje susjed i prijatelj, a djeca kroz grupni posjet ordinaciji postaju jedni drugima potpora u savladavanju straha, kazala je Šebalj.

Istaknula je da su ova tri projekta dio prve grupe preventivnih programa koji građani mogu već od danas početi koristiti, a do kraja godine planiran je i niz dodatnih programa kao što je manifestacija ”Zajedno do zdravlja” koji svake godine donosi niz novih korisnih informacija i besplatnih pregleda.

– U nastavku godine građanima će se ponuditi i mogućnost ultrazvučnog pregleda abdomena, niz predavanja nutricionista u Centru za prevenciju debljine u ”Starom vrtiću” a o točnim terminima građane ćemo izvijestiti tijekom godine kada programi budu aktualni, zaključila je Šebalj.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!