Gradi se novo gradsko groblje za idućih stotinu godina @ Kastav

Arhiva

Arhiva

Prema planu, koji je izradila tvrtka Plan 21, na sjevernoj strani trebala bi se nalaziti crkva i župni dom, a u južnom dijelu planirani su mrtvačnica, prostor za ispračaj te servisni komunalni dio. Izgradnja grobnih polja planirana je u pet faza, a u skladu s razvojnim potrebama.

Kastav – Gradsko vijeće Grada Kastva usvojilo je Detaljni plan uređenja novog gradskog groblja, što će biti izgrađeno na Ćikovu, u istočnom dijelu Kastva na granici s Viškovom. Groblje će se prostirati na površini od 6,3 hektara i trebalo bi zadovoljiti potrebe za sljedećih sto godina.

Prema planu, koji je izradila tvrtka Plan 21, na sjevernoj strani trebala bi se nalaziti crkva i župni dom, a u južnom dijelu planirani su mrtvačnica, prostor za ispraćaj te servisni komunalni dio. Izgradnja grobnih polja planirana je u pet faza, a u skladu s razvojnim potrebama.

Prateće usluge, odnosno cvjećarne i prodavaonice svijeća i opreme, smjestit će se blizu ulaza u groblje. Usto, na groblju će biti dovoljno prostora za izgradnju zatvorenog odlagališta za organski i kruti otpad te parkirališta, a svi će prostori biti dostupni osobama s invaliditetom.

Izgradnja novog groblja postala je moguća sporazumom o zamjeni zemljišta između Riječke nadbiskupije, Župe sv. Jelene Križarice i Grada Kastva, potpisanom 2011. godine. Prema ovom sporazumu, crkva je Gradu ustupila 27.000 ”kvadrata” za novo groblje, a Grad se obvezao osigurati Nadbiskupiji građevnu parcelu površine oko 4.500 ”kvadrata” u Rešetarima na kojoj bi se trebali graditi crkva, župni dvor te stambeni objekti.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!