Gradonačelnik Dujmić kao rješenje za pitanje Doma zdravlja Županiji ponudio staru zgradu Dječjeg vrtića

Gradonačelniku Opatije nije prihvatljivo da Primorsko-goranska županija traži mehanizme osiguranja naplate, što je zanimljivo zbog toga što se upravo Dujmića kritiziralo da je propustio osigurati naplatu udjela u financiranju vrtića od talijanskih partnera.

Opatija – Izgradnja Doma zdravlja u Opatiji ponovno je aktualna tema zahvaljujući nizu članaka na ovu temu koje smo objavili na ovom portalu, a zbog velikog interesa javnosti priopćenjem se obratio i gradonačelnik Ivo Dujmić.

Podsjetimo, već mjesecima se loptica prebacuje između Grada Opatije i Primorsko-goranske županije na pitanje o tome „gdje je zapelo“ u nekad bombastično najavljenom projektu, a svakim odgovorom s gradske ili županijske razine doznaje se novi djelić ove intrigantne priče. Tako, primjerice, gradonačelniku Opatije nije prihvatljivo da Primorsko-goranska županija traži mehanizme osiguranja naplate, što je zanimljivo zbog toga što se upravo Dujmića kritiziralo da je propustio osigurati naplatu udjela u financiranju vrtića od talijanskih partnera.

Osim toga, čini se da se Dujmić zainteresirao za prijedlog prenamjene bivše zgrade Dječjeg vrtića u Dom zdravlja, koji su na jednoj od sjednica Gradskog vijeća predložili članovi predstavničke većine, iako je tada snažno zastupao potrebu prodaje te zgrade.

–  Zajednički sastanak po pitanju izgradnje Doma zdravlja u Opatiji s PGŽ-om je održan 21. studenog 2018. Na sastanku je potvrđena obostrana spremnosti da se ova investicija od značaja za Opatiju i šire, realizira. Nakon sastanka uputio sam službeni dopis županu Zlatku Komadini 28. prosinca 2018. No, do današnjeg dana, službeni odgovor PGŽ Grad Opatija nije dobio. Sukladno zaključku s toga sastanka, projektni tim je obišao lokaciju zgrade bivšeg Dječjeg vrtića u centru Opatije koju je Grad Opatija predložio za prenamjenu, ali do danas nismo dobili pisano očitovanje o podobnosti zgrade za preseljenje Doma zdravlja, naveo je Dujmić u priopćenju.

Istaknuo je kako je Grad Opatija spreman na zajedničko financiranje, no ne želi dati bjanko zadužnice.

– Potvrđujem spremnost Grada Opatije za zajedničko financiranje onoga što bi u investiciji na novoj lokaciji bilo od interesa za obje strane, kao što je izgradnja pristupne ceste i kasnije financiranje nabavke dijela potrebne opreme. No, ponavljam da nam potpisivanje Sporazuma koji je predložila Županija nije prihvatljivo. U budućim odnosima svakako bi trebalo uračunati vrijednost zemljišta koje je Grad Opatija darovao za izgradnju Doma zdravlja (3 milijuna i 250 tisuća kuna) te da je preuranjeno utvrđivati visinu obveze sufinanciranja bilo koje strane jer će tržišnu cijenu sadašnjeg objekta Doma zdravlja pokazati natječaj. Ponavljam da je neprihvatljivo obvezivanje Grada Opatije da za preuzimanje obveza izda bjanko zadužnice s rokom važenja 5 godina. I dalje očekujem da ćemo nastaviti razgovore o ovoj investiciji što prije kako bismo pronašli zajedničko rješenje za njenu što skoriju realizaciju, zaključio je Dujmić u svom priopćenju.

 

error: Content is protected !!