Gradonačelnik: Radite dulje! Ugostitelji: Nemamo za koga! @ Opatija

raskrsce_opatija

Na apel opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića, da ugostitelji svoja vrata drže otvorenima do 2 ujutro, predsjednik Udruženja ugostitelja Igor Štanger odgovara da mnogi u tome ne mogu naći pozitivnu računicu.

Opatija – Radite dulje od ponoći, pozvao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić opatijske restoratere i ugostitelje. U objavi na službenim gradskim stranicama, Dujmić je kazao kako Grad Opatija ulaže, u granicama svoga djelokruga, znatne napore kako bi se stvorili okviri za jači gospodarski rast te tako stvara okvire i za održavanje brojnih manifestacija.

– No, primjetno je kako realni sektor ne koristi u dovoljnoj mjeri ove mogućnosti, premda može. Naime, događa se da po okončanju neke manifestacije nakon ponoći, svi posjetitelji koji su se slili u grad upravo privučeni manifestacijama, nakon njih nemaju gdje sjesti i popiti piće jer ugostiteljski objekti rade do ponoći, poručio je Dujmić, istaknuvši da je njegovom odlukom produženo radno vrijeme ugostiteljskim objektima u sezoni do dva sata iza ponoći, te da bi ugostitelji tu priliku trebali iskoristiti, te uz poštivanje odredbi Zakona o buci, doprinjeti atraktivnosti destinacije od koje se takva ponuda i očekuje.

U svom odgovoru, predsjednik Udruženja ugostitelja Opatije, Lovrana, Matulja i Mošćeničke Drage Igor Štanger, navodi, praktički, da ugostitelji ”nemaju za koga raditi”, odnosno da im držanje otvorenih vrata iza ponoći stvara više gubitaka nego zarade.

– Gospodine gradonačelniče, Vaša inicijativa za produljenjem radnog vremena, želja i briga za atraktivnost destinacije je hvalevrijedna, i u tome su vam ugostitelji zahvalni. Ali, uz brojne hotelske kuće koje su još uvijek van funkcije, kao i zahvaljujući nekim hotelijerima koji, spuštajući cijene ispod razine primjerene destinaciji poput Opatije, privlače goste slabe platežne moći, radom do dva sata znatno si povećavamo troškove ZAMP-a, dok ministarstvo rada ne prepoznaje specifičnosti sezonskog posla turističkih radnika i potrebu da u sezoni radnici mogu ostvarivati više radnih sati. Uza sve to, mnogi ugostitelji nažalost ne vide svoju računicu u dužem radnom vremenu, zaključio je Štanger.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!