Gradovi će roditeljima čija se djeca nisu upisala u vrtić sufinancirati boravak kod dadilja @ Kastav, Opatija

...ilustracija...

…ilustracija…

I Kastav i Opatija trošak boravka kod dadilja sufinancirat će u iznosu od 60 posto, pri čemu Opatijci mogu računati na maksimalni iznos od 1.200 kuna mjesečno, a Kastavci 700 kuna za dijete jasličke dobi, odnosno 550 kuna za dijete vrtićke dobi.

Opatija, Kastav – Dobre vijesti za sve dadilje na liburnijskom području, ali i roditelje čija se djeca nisu uspjela upisati u redovni vrtić, stižu s nedavnih sjednica gradskih vijeća Kastva i Opatije, budući da su ove dvije jedinice lokalne samouprave odlučile sufinancirati boravak djece sa svog područja kod ”teta čuvalica”.

U obrazloženju odluke, opatijska je gradska uprava istaknula kako već osigurava sredstva za boravak djece u vrtiće kojima nije osnivač, što koristi 17 djece s područja Grada Opatije.

– Obrti za dadilje omogućavaju smještaj djece roditeljima koji imaju potrebu za organiziranom brigom za djecu kada rade, a u slučajevima kada u Dječjem vrtiću Opatija nema mjesta. Trenutni kapaciteti Dječjeg vrtića Opatija te drugih dječijh vrtića drugih osnivača u okruženju još uvijek ne zadovoljavaju sve potrebe. Posebno se to odnosi na specifične potrebe roditelja koji rade u dvije ili više smjena, dvokratno ili onima kojima se promijenio radni status od posljednjeg natječaja za upis te drugih specifičnih potreba. Iako se programi obavljanja djelatnosti dadilja i ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja ne mogu uspoređivati, ovaj način brige za djecu može nadomjestiti nedostatak kapaciteta u ustanovama, stoji u obrazloženju odluke koja je jednoglasno prihvaćena na Gradskom vijeću, budući da su se vijećnici i vladajuće i oporbene strane složili kako se njom omogućava izjednačavanje uvjeta za svu djecu, ali i daje prilika za zapošljavanje osobama koje se žele baviti poslom dadilja.

Naime, na području Opatije – kao ni na području Kastva – trenutačno nema osoba koje imaju obrt za dadilje, a pročelnik Danijel Jerman istaknuo je kako se ta situacija neće promijeniti niti u ovoj godini budući da nema prijavljenih na tečajeve koji su obavezni prije početka obavljanja djelatnosti.

Pravo na sufinanciranje imaju djeca s područja Opatije čija su oba roditelja zaposlena i koja se nisu uspjela upisati u vrtić ili ako zbog specifičnih potreba zaposlenih roditelja (noćni rad, smjenski rad) nije moguće smjestiti dijete u ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja. Njima će Grad Opatija sufinancirati 60 posto troška čuvanja djece, do maksimalnog iznosa od 1.200 kuna mjesečno.

Trenutačno četvero djece s opatijskog područja koristi usluge dadilja, s područja ostalih jedinica lokalne samouprave na Liburniji, pa će za provođenje ove odluke trebati osigurati oko 70 tisuća kuna u proračunu.
I kastavski su vijećnici podržali djelatnost dadilja, s iznosom do 60 posto ukupne cijene, ali maksimalno do 700 kuna za dijete jasličke dobi, odnosno 550 kuna za dijete vrtićke dobi, a razlozi uvođenja ove mogućnosti, kao i uvjeti koje roditelji moraju ispuniti, jednaki su kao i kod Opatije.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net