Gradska knjižnica Rijeka dobitnik ugledne EIFL nagrade

EIFL nagrada, ilustracija

Budućnost razvoja donosi i dodatne funkcionalnosti i daljnje jačanje suradnje sa zajednicom te produkcije kvalitetnog sadržaja. Gradska knjižnica Rijeka na ovaj način podiže svoju vidljivost na jednu višu razinu, a nagrade kao što je ova potvrda su ispravnog puta.

Rijeka – Točno u vrijeme skupljanja dojmova i evaluacije prvih šest mjeseci javnog života Magazina GKR-a, online magazina o knjigama, kulturi i kreativnosti te jedinstvenog projekta među hrvatskim knjižnicama iz međunarodne organizacije EIFL (Electronic Information for Libraries) stiglo je vrijedno priznanje – u sklopu EIFL-ovog Public Library Innovation Programa Gradska knjižnica Rijeka dobitnik je nagrade za kreativnu upotrebu informacijske i komunikacijske tehnologije!

U objašnjenju nagrade istaknuto je da projekti kao što je Magazin GKR-a snažno podupiru kreativnost lokalne zajednice, pružaju jedinstvenu potporu mladima te obogaćuju medijsku scenu.

EIFL je međunarodna neprofitna organizacija sa sjedištima u Amsterdamu i Rimu koja djeluje pod geslom “znanje bez granica” te je prvotno radila na kvalitetnijem korištenju modernom tehnologijom u knjižnicama, dok je izvorna misija danas obogaćena radom na jačanju kapaciteta knjižnica za edukaciju, učenje, istraživanje i održivi razvoj zajednice. EIFL se fokusira na rad s knjižnicama u tranzicijskim zemljama i zemljama u razvoju te je trenutno u partnerstvu s knjižnicama iz preko 60 svjetskih zemalja! Organizaciju financiraju prestižne fondacije i organizacije kao što su Andrew W. Mellon Foundation, Bill & Melinda Gates Foundation, Ford Foundation, UNESCO…

Uz dosadašnje reakcije čitatelja i korisnika te vrijedne autore, urednike, lektore, i ova je nagrada potvrda kako je u slučaju Magazina GKR-a riječ o projektu koji predstavlja osvježenje u konceptualnom, sadržajnom, tehnološkom i dizajnerskom smislu.

Magazin GKR-a nastao je kao izraz više različitih ambicija, a ističemo neke: vidljivije aktiviranje stvaralačkih, a ne samo servisnih kapaciteta knjižnice, iskorištavanje suvremenih web tehnologija, maksimalna otvorenost korisnicima i javnosti… Upravo zbog toga i pristup razvoju karakterizira intenzivna suradnja sa zajednicom, čime se pokušava unaprijediti korisničko iskustvo i stvoriti virtualni prostor koji karakterizira kvalitetan sadržaj i pozitivna energija. U prvih šest mjeseci djelovanja aktivirana je i ostvarena suradnja s brojnim slojevima zajednice.

I. Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!