Gradske nagrade u sjeni političkih prepucavanja @ GV Opatija

gradsko_vjece_sm…predsjednik Ocjenjivačkog suda Nikica Pažin podnio je ostavku na tu dužnost…
…nakon svađe oko gradskih priznanja, oporbenjaci su napustili sjednicu Gradskog vijeća i ”srušili” kvorum…

Opatija – Umjesto časti i priznanja, dodjela gradskih nagrada pretvorila se u poprište političke borbe, koja je kulminirala na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća ostavkom predsjednika Ocjenjivačkog suda Nikice Pažina.
– Vaše je pravo da kažete da niste zadovoljni radom komisije i možete raditi što god želite i mijenjati dobitnike nagrada po volji. Lani, kad je Ante Zekić dobio nagradu za životno djelo, na inzistiranje članova komisije koji stižu iz redova vladajućih – a bio sam prisutan kada je jednog od članova nazvao gradonačelnik i kazao da ”nagradu mora dobiti Ante”, dogovoreno je bilo da se nepravda nanesena Sestri Neži ispravi na način da joj se ta nagrada dodijeli ove godine. Međutim, ove godine vladajući su kazali kako se ne sjećaju takvog dogovora i forsirali su da dobitnik bude Oleg Mandić kojeg smo upravo mi predlagali prošle godine, a oni su ga glatko odbili. Zbog svega toga ne želim više sudjelovati u radu ove komisije i stoga primite moju ostavku, kazao je Pažin vijećnicima nakon što se povela dugotrajna rasprava o osobama predloženim za nagrade i kriterijima rada ocjenjivačkog suda.
Spor je nastao kad je vladajuća većina predložila izmjenu kandidatkinje za godišnju nagradu koju je prihvatio Ocjenjivački sud.
– Predlažem amandman vezan uz dodjelu nagrada za kulturu, prema kojem bismo izuzeli Katarinu Dodić zbog toga što se godišnja nagrada dodijeljuje za postignuća ostvarena u prethodnoj godini, a u dokumentaciji uz prijedlog Katarine Dodić takva ostvarenja nisu navedena. Umjesto nje, za dobitnicu godišnje nagrade za kulturu predlažemo Melindu Kostelac, koja u 2010. godini ima brojna postignuća, kazao je uime Kluba vijećnika SDP-IDS-HNS-HSU njegov predsjednik Fernando Kirigin, i izazvao bijes predsjednika Ocjenjivačkog suda Nikice Pažina, koji je nakon ostavke i napustio sjednicu. Njegov su potez slijedili i ostali oporbeni vijećnici, koji su ipak do kraja odradili glasanje o kandidatima, uglavnom ostajući suzdržani.
Tako su za dobitnika Nagrade Grada Opatije za životno djelo vijećnici potvrdili Olega Mandića, dok je za počasnog građanina Opatije potvrđen predloženi Miklos Takacs. Godišnju Nagradu Grada dobili su Foto Luigi (gospodarstvo), zatim Odbojkaški klub Opatija (muški i ženski) te karatistica Jelena Kovačević (sport) te Sanja Škorić, Udruga osoba s invaliditetom Grada Opatije i Melinda Kostelac za dostignuća na području društvenih djelatnosti.
– Dobro da je gospodin Pažin dao ostavku, treba raspustiti i cijeli Ocjenjivački sud, ako rade na način na koji je on to opisao, kazao je vijećnik HNS-a Bruno Starčić.
Odlaskom oporbenjaka sa sjednice, Vijeće je ostalo i bez kvoruma, pa je sjednica prekinuta prije rasprave o izmjeni Odluke o vremenu izvođenja građevinskih radova, kojom bi se dozvolili radovi u Poljama i tijekom ljetne sezone, te odluke o prodaji nekretnina koja je trebala donijeti svjež novac u gradsku blagajnu.

Liburnija.net: 3. sjednica Gradskog vijeća u 2011. @ Opatija

Liburnija.net: 3. sjednica Gradskog vijeća u 2011. @ Opatija


Prije ”raspusta”, usvojen je većinom glasova prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna Grada Opatije, kao i izvješća o prošlogodišnjem poslovanju komunalnih firmi. Prijedlogom izmjena proračuna Grada Opatije za 2011. godinu, koji je vijećnicima prezentirao pročelnik Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Danijel Jerman, ovogodišnji proračun uvećava se za 6,9 milijuna kuna, te iznosi 139,7 milijuna kuna. Kao osnovni razlog povećanja proračuna navodi se prenošenje sredstava iz 2010. i dijela sredstava od prodaje stanova namijenjenih rješavanju stambenih pitanja socijalno ugroženih osoba u ukupnom iznosu od 12,6 milijuna, a koja su bila vezana uz realizaciju konkretnih projekata. Kako dio projekata nije dovršen u 2010. tako dolazi i do prijenosa dijela namijenjenih sredstava u ovogodišnji proračun.
Istovremeno, u periodu od siječnja do travnja ove godine uočen je pad u ostvarenju tekućih prihoda, kao i očekivano ostvarenje prihoda do kraja proračunske godine. Stoga je rebalansom planirano smanjenje tekućih prihoda od 5,6 milijuna kuna nadomjestiti prijenosom dijela sredstava iz 2010. godine. Umanjenje prihoda primjetno je prije svega u poreznim prihodima ( za – 3,6 milijuna kuna), i to se uočava smanjenje prihoda od poreza i prireza na dohodak, te iz poreza na promet nekretnina.
Dio proračunskih rashoda povećava se primarno uslijed prijenosa radova započetih lani u ovu proračunsku godinu. U komunalnim programima ukupno planirana sredstva povećavaju se za 8,6 milijuna kuna, među ostalim, i zbog rasporeda sredstava i aktivnosti iz 2010. godinu
Istodobno, smanjuju se neki od planiranih rashoda. Dio planiranih rashoda za osnovno školstvo i protupožarnu zaštitu smanjen je, budući je Vlada RH Uredbom odredila manji iznos za financiranje decentraliziranih funkcija u odnosu na plan, koji je bio na razini 2010. godine.
– Predloženim izmjenama osigurava se stabilnost i uravnoteženost proračuna u uvjetima značajnijeg pada prihoda, posebice prihoda koji su po svojoj namjeni nenamjenski i kojima se mogu financirati sve javne potrebe, navodi se u prijedlogu rebalansa proračuna, kazao je Jerman.
Na sjednici su podnijeta i izvješća o poslovanju u 2010. godini tvrtki Parkovi i Komunalac. Obje gradske komunalne firme prošle su godine pozitivno poslovale, a iz odgovora na vijećnička pitanja između ostalog doznaje se da će stečajni upravitelj vjerojatno ubrzo raspisati prvi natječaj za garažu Slatina, te da se početak izgradnje POS-ovih stanova kod Vage može očekivati ove jeseni, po potvrđenoj socijalnoj listi.
Liburnija.net: 3. sjednica Gradskog vijeća u 2011. @ Opatija

Liburnija.net: 3. sjednica Gradskog vijeća u 2011. @ Opatija


Davor Žic / Liburnija.net