Gradske tvrtke doregistrirane za ugostiteljstvo @ Opatija

Arhiva Liburnija.net: Pogled s galerije…

Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog gradske vlasti da se Opatija 21 i Festival Opatija dodatno registriraju za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, kako bi mogle same voditi ugostiteljske prostore na lokacijama kojima upravljaju – sportskoj dvorani i Ljetnoj pozornici.

Opatija – Gradsko vijeće Opatije, odnosno njegov ”vladajući” dio, odlučilo je podržati doregistraciju gradskih tvrtki Opatija 21 te Festival Opatija, koja će omogućiti da svojoj listi djelatnosti dodaju i onu ugostiteljsku. Oporba je prilično burno reagirala na tu ideju.

– Nije mi jasno što se ovdje namjerava. Od gradske razvojne i kulturne tvrtke radite kafiće, pa to je smijurija. Jedino objašnjenje mi je da, nakon što ste već uljebili stranačke kadrove, želite zaposliti još i nekog kuhara ili konobara, kazao je nezavisni vijećnik Nikica Pažin, upitavši je li sljedeća ideja iseliti Konzum iz gradskih prostora i početi se baviti trgovinom na malo. Gradonačelnik Ivo Dujmić, međutim, ustvrdio je kako ova doregistracija ne znači nužno da će gradske tvrtke doista obavljati ugostiteljsku djelatnost, nego da žele biti spremni za tu alternativu i poslati poruku potencijalnim zakupcima koji ”ucjenjuju grad”.

– Za poslovne prostore u dvorani smo imali natječaje, na koje se nitko nije javio, jer svi očekuju daljnje smanjivanje cijene najma. Međutim, mi šaljemo poruku – ako ne budemo imali kvalitetnog zakupca, prostore će preuzeti gradska tvrtka, stvarati prihode i smanjiti svoju ovisnost o gradskom proračunu. Naravno, ako bude povoljnih ponuda za najam, prostore ćemo dati privatnim ugostiteljima, ali nećemo se dovesti u situaciju da budemo ucijenjeni jer nemamo alternativu, kazao je gradonačelnik Dujmić.

Ipak, i unutar vladajuće koalicije postojala je sumnja u ”izvedivost” ideje da gradske tvrtke preuzmu ”upravljanje šankovima” u vlastitim prostorima.

– Ne mislim da je situacija s poslovnim prostorima odraz rada kalkulanata i mešetara. Ne kažem da ih nema, ali siguran sam da bi se u bolja vremena javilo barem 10 ili 15 ponuđača, pa ne bi bilo mjesta kalkulacijama. Mislim da bi bilo pametnije da se pronađe realna cijena najma, a to je ona koju određuje tržište, nego da se kreće u projekt koji bi mogao donijeti i gubitke u poslovanju, kazao je vijećnik IDS-a Neven Varljen, poručivši ipak da vjeruje u dobre namjere gradske vlasti te da će zbog toga i podržati odluku.

Među ostalim točkama, valja zabilježiti i kako je jučer Vijeće ”ojačano” novim članom – Robertom Kurelićem iz Akcije mladih, koji je ”naslijedio” vijećničku poziciju svog kolege Tomislava Lesingera. Bilo je jučer i jednoglasnih odluka – onih koje su se ticale usklađivanja gradskog statuta i poslovnika sa zakonskim odredbama.

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net