Gradski proračun u krizi @ Opatija

gradsko_vjece_sm…tijekom prvih šest mjeseci evidentiran je manjak u kasi od 1,3 milijuna kuna…
…gradsko vijeće raspravljalo je o ”dubini krize” u kojoj se nalazimo, a usvojene su i odluke o poticanju zaposlenosti…

Opatija – Gradski proračun je ”u banani”, ali ipak nije sve ”crno”, a količina prevladavajuće ”tmine” pri pogledu u budućnost – kao i moguć utjecaj Grada na gospodarsku situaciju – drastično se mijenja ovisno o tome s koje strane gradske vijećnice stiže ”gledatelj”.
Tako nekako mogla bi se sažeti rasprava o proračunu održana na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, tijekom koje je iznesen podatak da je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 1,3 milijuna kuna manje prihoda od planiranih. Padaju prihodi od prodaje nekretnina, poreza na dohodak i poreza na promet nekretnina…
– Činjenica je da financijska situacija nije dobra. Čeka nas još jedan rebalans u kojem ćemo se morati odreći rashoda koji nisu prioritetni, a sigurno je da će planirani proračun za iduću godinu biti nužno niži nego za ovu, kazao je pročelnik za financije Danijel Jerman. Prema najavi, i na ostalim područjima planiraju se dodatne proračunske uštede, ali i pronalazak drugih izvora prihoda, a nastavit će se i s pojačanom naplatom svih prihoda koji su u nadležnosti Grada.
– Imamo i 33 posto manji prihod od boravišne pristojbe. To sve znači da nemamo budućnosti ni razvoja, stanje je više nego alarmanto, a mislim da bi idući proračun mogao ostati, gledano u milijunima, na dvije umjesto dosadašnje tri znamenke. Stoga trebamo osloboditi prostor za razvoj najvećih gospodarskih subjekata i dovući manifestacije koje će napuniti grad, poručio je nezavisni vijećnik Nikica Pažin.
Pročelnik Jerman objasnio je da taj podatak može biti varljiv, jer je naplata prihoda od boravišne pristojbe neuredna, a gradska blagajna na red stiže tek nakon turističkih djelatnika koji taksu naplaćuju i Turističke zajednice koja ju kontrolira.

Liburnija.net: Gradsko vijeće @ Opatija

Liburnija.net: Gradsko vijeće @ Opatija


– Prema svim podacima, ova sezona bila je dobra, što potvrđuje i porez na potrošnju koji je veći nego lani. Drugi podatak je da prihodi od zakupa rastu. Što se nezaposlenosti tiče, treba istaknuti da je prihod od doprinosa tek neznatno manji nego lani, zaključio je Jerman.
Usvojeni su jučer i novi elementi za poticanje zapošljavanja u Opatiji i razvoja poduzetništva, koji će biti dio Programa poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva za 2011. godinu, a koji je Gradsko vijeće Opatije usvojilo 22. veljače ove godine. Novosti su da se i poduzetnicima koji nemaju sjedište na području Grada Opatije, ali imaju poslovnu jedinicu na tom području, omogući korištenje poticaja za zapošljavanje, te da se kod poticaja za početak obavljanja obrtničke djelatnosti, pored jednokratnog poticaja u visini od 3000 kuna, predvide i mjesečni poticaji od po 500 kuna. Ove, nove poticaje mogu koristiti svi poduzetnici koji udovoljavaju uvjetima iz spomenutog Programa, a koji su već tijekom 2011. zaposlili nezaposlene osobe ili osnovali obrt, kao i oni koji već koriste poticaje. Također, ovaj program ukoliko zadovoljavaju uvjete mogu koristiti i pripadnici tzv. slobodnih zanimanja.
Usvojena je i odluka o načinu provedbe javnog natječaja i uvjetima za članove nadzornih, odnosno upravnih odbora trgovačkih društava u kojima Grad Opatija ima udjele definira izbor za članstvo u ovim tijelima. Aktualni članovi u spomenutim tijelima ostat će u njihovu sastavu do isteka tekućeg mandata, a izbori za članstvo u tim tijelima po ovoj Odluci startaju od početka novih mandata.
Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net