Gradsko vijeće će gradonačelniku oduzeti ovlast uređivanja uvjeta parkiranja i tražiti mišljenje od građana na javnoj tribini @ Opatija

Neven Varljen i Robert Kurelić

Prema najavi predsjednika Gradskog vijeća Roberta Kurelića, u naredna dva tjedna sazvat će se izvanredna sjednica Vijeća na kojoj će se promijeniti odluka kojom je ovlast nad uređivanjem uvjeta parkiranja data gradonačelniku i dati vijećnicima. Osnova za novu odluku o parkiranju bit će javna tribina na kojoj će se tražiti mišljenje građana.

Opatija – Uvjete parkiranja u Opatiji definirat će Gradsko vijeće nakon provedene javne tribine na kojoj će građani iznijeti svoja mišljenja, želje i potrebe – zaključak je današnje tiskovne konferencije predstavnika većinske koalicije SDP-a, Akcije mladih, IDS-a, HSU-a i Unije Kvarnera koju su vodili predsjednik Vijeća Robert Kurelić i vijećnik Neven Varljen.

– Posljednjih dana parkiralište na javnim prostorima aktualna je tema među opatijskim građanima, koji imaju brojne komentare na postojeće rješenje, ali i prijedlog izmjena, stoga smatram da bi prije donošenja odluke o uvjetima parkiranja svakako trebalo napraviti jednu ozbiljnu javnu tribinu s građanima i zaključke uzeti za temelj izrade budućih uvjeta. Predložio sam to i opatijskom gradonačelniku Ivi Dujmiću, no nisam dobio od njega službeni odgovor, međutim sugerirano mi je da za takve stvari nema potrebe. Dakle, izvršna vlast ne želi javnu raspravu o parkiranju, no Gradsko vijeće smatra da je to prevažna tema da bi se o njoj raspravljalo bez utjecaja građana, kazao je Kurelić.

Na pitanje novinara tko mu je sugerirao da izvršna vlast nije za takvo rješenje, kazao je kako je takva sugestija stigla upravo od gradonačelnika Dujmića koji mu je poručio da javna tribina ne dolazi u obzir. Prema trenutačnoj situaciji, gradonačelnik Dujmić ima samostalnu ovlast propisivati uvjete parkiranja, no Kurelić je kazao kako će se to prije isteka koncesije vratiti Gradskom vijeću.

– Konzultirali smo se sa stručnim službama i provjerili postojeće odluke i pravilnike. Ovlast gradonačelnika da uređuje uvjete parkiranja proizlazi iz Odluke o uređenju prometa na području Grada Opatije stare dvadesetak godina. Zbog toga ćemo u roku od dva tjedna sazvati izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se ta odluka promijeniti, a ovlast uređivanja uvjeta na javnim parkiralištima vratiti vijećnicima, kazao je Kurelić, dodavši da će se nakon toga mijenjati i opći uvjeti parkiranja koji su trenutačno stavljeni na internetsko savjetovanje (https://poduckun.net/novi-uvjeti-parkiranja-pred-sudom-javnosti-manji-broj-zona-ali-naplata-se-uvodi-na-sva-parkiralista-opatija/).

Novinare je zanimalo hoće li se cijela ta procedura – promjena prvo jedne odluke, zatim organizacija javne tribine te promjena i druge odluke – stići provesti do 10. ožujka kada ističe razdoblje koncesije Liburnija parkingu, no Kurelić je kazao kako taj datum nije presudan.

– Ništa strašno neće se dogoditi ako to ne provedemo do 10. ožujka. Hoće li se još dva tjedna parkirati po postojećim uvjetima, hoće li u tom razdoblju parking biti besplatan ili će gradonačelnik u međuvremenu donijeti neku svoju odluku koju ćemo kasnije mijenjati – sve to manje je važno od potrebe da se politika javnog parkinga riješi na zadovoljstvo svih građana, zaključio je Kurelić. Kazao je kako vijećnička većina pritom ne želi istupati sa svojim „populističkim prijedlozima“ nego saslušati građane i njihovo mišljenje uzeti u obzir prilikom donošenja odluke.

– Javna tribina u organizaciji Gradskog vijeća definitivno će se održati, uskoro ćemo javiti termin za njeno održavanje i građani će moći reći sve što žele. Zašto ne bismo pitali građane što žele od parkinga, umjesto da – kakav je prijedlog gradonačelnika – zadržimo praktički postojeće uvjete s novim površinama pod naplatom i ubacimo sat vremena besplatnog parkinga za Opatijce, upitao je Kurelić.

Varljen je dodao kako postoji potreba za određenom žurbom, s obzirom da postojeća koncesija traje do 10. ožujka, no kako je ipak od rokova važnije nakon više od deset godina donijeti kvalitetno i dugoročno rješenje za parkirnu problematiku, za koje će osnova biti upravo potrebe građana.

– Ovo nije političko pitanje. Tražimo suradnju s drugom stranom, svim političkim akterima u Gradskom vijeću, da svi sjednemo zajedno i dogovorimo najbolje moguće rješenje, rekao je Varljen, dok je Kurelić naglasio kako bi se za pripremu novih uvjeta parkinga oformio tim koji bi činili predstavnici Gradskog vijeća, izvršnih vlasti odnosno stručnih službi Grada Opatije te uprava Opatije 21.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!